Minder vakantiegeld door hoger belastingtarief

Voor veel Nederlanders zal er dit jaar minder vakantiegeld in het potje zitten dan vorig jaar. Dat meldt salarisverwerker ADP, die op een hoger belastingtarief op vakantiegeld wijst. Dat geldt voor inkomens van boven de 34.000 euro per jaar.

De schade valt voor veel Nederlanders wel mee. Werknemers met een gemiddeld salaris, circa 36.000 euro per jaar, zijn 3 euro meer kwijt aan belastingen. Dat is 5 euro bij een inkomen van anderhalf keer modaal. Wanneer je tussen de 68.500 euro en 98.000 verdient, gaat het plotseling harder door een hoger belastingtarief. Werknemers die twee keer modaal verdienen, betalen daarom 117 euro meer belasting over hun vakantiegeld.

Positieve belastingwijziging werknemers minimumloon

De belastingwijziging valt voor werknemers met een minimumloon en mensen die ruim 98.000 euro verdienen, positief uit. Zij ontvangen meer vakantiegeld omdat ze minder hoeven af te dragen aan de fiscus. De extra belasting is het gevolg van de versnelde afbouw van de arbeidskorting. Daartegenover staat dat de loonbelasting omlaag is gegaan. Daardoor betalen nagenoeg alle werkende Nederlanders minder belasting over hun reguliere salaris.

Bron(nen):