Achteruitrijder is aansprakelijk

Getty Images

Een automobilist die achteruit rijdt en bij een aanrijding betrokken raakt, is altijd aansprakelijk voor de schade. Dat is ook het geval als de andere automobilist mogelijk een gevaarlijke situatie veroorzaakte.

Dat blijkt uit een bindende uitspraak van de Geschillencommissie Financiële Dienstverlening van het Kifid. Een automobilist reed in een doodlopende straat achteruit een parkeervak uit om zijn caravan aan de auto te koppelen. Een andere automobilist manoeuvreerde tussen de caravan en de trekauto. De twee auto's botsten op elkaar. De verzekeraar van de trekauto heeft volledige aansprakelijkheid erkend en de schade aan de andere auto vergoed. De automobilist was het daar niet mee eens en stapte naar de Geschillencommissie.

Schadeformulier

De Geschillencommissie is het met de verzekeraar eens. Achteruit rijden is een bijzondere manoeuvre en daarbij moet de achteruit rijdende automobilist al het andere verkeer voorrang verlenen. Dat is hier niet gebeurd. Mocht de andere automobilist een gevaarlijke situatie hebben veroorzaakt, dan moet de verzekerde dit kunnen aantonen. Dat kon de verzekerde niet, want het schadeformulier bleek niet door beide partijen ondertekend. De Geschillencommissie liet het daardoor buiten beschouwing.

Auteur 
  • Perry van Dijk