Advocaatkosten verkrijgen partneralimentatie aftrekbaar

Mijn man en ik zijn vorig jaar gescheiden. We hadden allebei een advocaat en er is uitgekomen dat mijn ex mij alimentatie moet betalen. Ik heb echter uiteindelijk recht op minder alimentatie dan ik had gevorderd. Kan ik de door mij gemaakte kosten voor de advocaat aftrekken in mijn aangifte inkomstenbelasting?

Ontvangen partneralimentatie en afkoopsommen van partneralimentatie moet u aangeven als inkomsten voor de inkomstenbelasting. Daar staat tegenover dat u de kosten die u maakt om partneralimentatie te krijgen of te houden, mag aftrekken. Dit betekent dat u niet alle advocaatkosten die gemaakt zijn bij een echtscheidingsprocedure kunt aftrekken. Dit mag alleen voor de kosten die gemaakt zijn (en daar aan toe te rekenen zijn) om deze alimentatie (inkomen) te krijgen of te behouden.  Hieronder vallen onder meer ook de telefoonkosten en de reiskosten.

Ook al heeft u uiteindelijk minder partneralimentatie gekregen dan u had gevorderd, zijn de daaraan toe te rekenen advocaatkosten dus aftrekbaar. Welk deel van de kosten hieraan zijn toe te rekenen, moet blijken uit de facturen van de advocaat. Zorg er dus voor dat uw advocaat helder en duidelijk aangeeft (specificatie bij factuur) welke kosten waarmee samenhangen.

Uit de rechtspraak blijkt overigens dat ook als de rechter uiteindelijk de vordering tot verkrijging van partneralimentatie afwijst, deze advocaatkosten aftrekbaar kunnen zijn. Wel moet bij het instellen van de procedure redelijkerwijs te verwachten zijn dat de rechter de vordering zal toewijzen.

N.B. De alimentatiebetaler mag kosten voor een procedure omtrent een alimentatieplicht (of aanpassing van de alimentatie) niet aftrekken.

Mr. Nicole GoudMr. Nicole Goud is fiscalist en jurist. Zij is ruim 15 jaar als belastingadviseur werkzaam geweest, heeft een aantal jaren gewerkt binnen de advocatuur en als auteur bij een opleidingsbedrijf voor financiële dienstverlening op het gebied van o.a. erfrecht, familierecht, en het fiscale recht (erf- en schenkbelasting, inkomstenbelasting, bedrijfsopvolging). Ook heeft zij ervaring in de notariële boedelpraktijk. Sinds een aantal jaar is zij eigenaar van Akto, uw erfcoach en meer (www.akto.nu) en houdt zij zich bezig met financieel en juridisch advies voor senioren met de focus op de afwikkeling van nalatenschappen. Sinds 21 maart 2019 is zij ook RegisterExecuteur.