Collectieve actie tegen Facebook

De Consumentenbond en de Data Privacy Stichting (DPS) zijn een actie begonnen tegen Facebook om compensatie voor de gebruikers in Nederland af te dwingen. De twee organisaties hebben Facebook gedagvaard en de Consumentenbond roept consumenten op zich bij de actie aan te sluiten. Deelname is gratis.

Het verwijt van beide organisaties is dat Facebook jarenlang privégegevens van zijn gebruikers en hun Facebook-vrienden verzamelde en deze gegevens zonder toestemming verkocht aan anderen. Facebook verzamelde veel privédetails over de levens van haar gebruikers. Zo verzamelde het bedrijf informatie welke apps consumenten gebruiken en volgde het surfgedrag buiten Facebook. Deze informatie werd gedeeld met app-ontwikkelaars.

De Consumentenbond wil niet alleen een financiële compensatie voor Facebook-gebruikers voor de geleden schade. De bond wil ook dat er een eind komt aan deze privacyschendingen.

ICT-jurist Arnoud Engelfriet schat op zijn blog de compensatie op zo'n 50 tot 100 euro per persoon. Hij vindt deze zaak een mooi voorbeeld van hoe de AVG (Algemene verordening gegevensbescherming) moet werken. De AVG stelt strenge eisen aan het verzamelen van persoonsgegevens. Weliswaar kent de AVG een toezichthouder, maar dat werkt traag. Volgens Engelfriet werkt het massaal kleinschalig handhaven, zoals in dit geval, veel beter.