Gespreid betalen en senioren

Mag een creditcardmaatschappij de mogelijkheid om gespreid te betalen weigeren aan een kaarthouder die ouder is dan 69 jaar?

Een man vraagt aan zijn creditcardmaatschappij ICS de Gespreid Betalen Faciliteit aan. In de voorwaarden op de website staat dat dit alleen mogelijk is voor kaarthouders tussen de 21 en 69 jaar. De man is ouder dan 69 jaar en krijgt de faciliteit daarom niet. Hij gaat daar niet mee akkoord en stapt naar de Geschillencommissie.

De man voelt zich een slachtoffer van leeftijdsdiscriminatie. Hij werkt nog, hij heeft zijn hele leven alles netjes betaald en twee andere kredietverstrekkers hebben hem wél een lening gegeven. ICS loopt volgens de man achter op andere kredietverstrekkers. De levensverwachting is tegenwoordig hoger en bovendien kunnen mensen tussen de 21 en 69 jaar oud ook komen te overlijden.

Zorgplicht

De Geschillencommissie is het daar niet mee eens. ICS heeft een zorgplicht om consumenten te beschermen tegen problematische schulden. Gespreid betalen is een vorm van doorlopend krediet en een aanbieder is wettelijk verplicht overkreditering te voorkomen. In de betreffende wet is geen leeftijdsgrens opgenomen, maar dat maakt de maximum leeftijdsgrens van ICS nog geen discriminatie. Bovendien is er in Nederland ook geen wettelijk verbod op leeftijdsdiscriminatie bij het aanbod van goederen en diensten. ICS mag het gespreid betalen dus weigeren aan ouderen.

Bron: Kifid