Verschil ongehuwd en gescheiden blijft

Het onderscheid tussen ´ongehuwd´ en ´gescheiden´ blijft bestaan. Dit onderscheid voorkomt onduidelijkheid over iemands burgerlijke staat. Dat schrijft minister Sander Dekker voor Rechtsbescherming in antwoord op Kamervragen van Vera Bergkamp (D66).

Door een huwelijk ontstaan rechten en plichten tussen twee personen, die ook na een echtscheiding gevolgen kunnen hebben, zoals alimentatieverplichtng, het gezag over kinderen, en pensioenverevening, schrijft de minister. Daarom maakt de burgerlijke stand onderscheid tussen ongehuwd en gescheiden.

De minister is niet van plan om de bugerlijke staat ´ongehuwd´ te veranderen in ´alleengaand´. Voor alleengaanden zijn er namelijk meer mogelijkheden voor de burgerlijke staat dan ´ongehuwd´ of ´gescheiden´. Een alleengaande kan ook ´geen geregistreerd partnerschap hebben´, ´gescheiden geregistreerd partner´ zijn, of ´weduwe´ of ´weduwnaar´. 

Negatieve associaties

Volgens Bergkamp roept de burgerlijke staat ‘gescheiden’ negatieve associaties op. Dekker ziet dat anders. Hij sluit niet uit dat de term incidenteel als belastend wordt ervaren, maar niet bij voorbaat en niet in algemene zin.

Bron(nen):