Winkeldiefstal een plaag in Nederland: 1,8 miljard verlies

Getty Images

Nederlandse winkeliers hebben vorig jaar 1,8 miljard euro verloren door diefstal. Nederland is daarmee op de tweede plek beland in de ranglijst van het hoogste aantal winkelcriminaliteit in West-Europa.

Dat blijkt uit de studie Retail Security in Europe die is uitgevoerd door onderzoekers van de Universitá Cattolica del Sacro  Cuore uit Milaan. De wetenschappers ondervroegen retailers uit elf Europese landen (Nederland, België, Duitsland, Finland, Frankrijk, Italië, Polen, Rusland, Spanje, Verenigd Koninkrijk en Zweden) die samen 24.000 winkels vertegenwoordigen. Ook analyseerden ze de winkeldiefstalcijfers van ruim 3.500 winkels.

,,De verliezen in 2018 zijn enorm hoog. Het bedrag van 1,8 miljard euro is opgebouwd uit winkeldiefstal, fraude door leveranciers en personeel en de schade die met name rondtrekkende bendes veroorzaken. Opgeteld met de investeringen van ruim 600 miljoen euro om winkelcriminaliteit te bestrijden, brengt dat de totale kosten voor de Nederlandse retail op 2,4 miljard, ofwel 1,9 procent van hun jaarlijkse omzet’’, vertelt Pjotr van Wuyckhuyse van Checkpoint Systems.

Infrastructuur is te goed

De uitstekende infrastructuur in ons land is volgens Van Wuyckhuyse een belangrijke verklaring waarom winkeliers hier zo vaak slachtoffer zijn. ,,Het is makkelijk om in een relatief klein gebied veel te halen en vervolgens snel te vluchten, overal zijn verkeersknooppunten. Zeker voor de mobiele bendes is dat een uitkomst. Zij trekken het hele land door, met alle gevolgen van dien.’’

Zelfscanners in supermarkten zijn ook allesbehalve waterdicht. ,,Er worden controles uitgevoerd, maar het systeem is allesbehalve waterdicht. Dieven maken er in toenemende mate misbruik van, veel boodschappen worden niet afgerekend.’’ Populaire producten om te stelen zijn kaas, vlees, cosmetica, alcohol en chocolade. Bouwmarkten en kledingwinkels zijn populaire doelwitten.

Kosten consumenten gaan omhoog

U merkt het in uw portemonnee. ,,Winkeliers gooien de prijzen omhoog om de kosten te compenseren. Uit het onderzoek blijkt dat winkelcriminaliteit dit jaar elke Nederlander 139 euro kost.’’

Auteur