Reisvaccinaties: welke heb ik nodig en worden ze vergoed?

Getty Images

Als je op vakantie gaat, controleer dan ruim van tevoren of je nog vaccinaties nodig hebt. Voor veel landen gelden bepaalde inentingen, en die zijn niet gratis.

Van dichtbij tot ver weg

Vaccinatie tegen besmettelijke ziektes komt vaker voor dan veel mensen denken. Dat geldt voor reisbestemmingen wereldwijd. Voor veel (sub)tropische bestemmingen in Afrika, Azië, het Midden-Oosten, Midden- en Zuid Amerika en een aantal Oost-Europese landen adviseert de GGD bescherming tegen DTP (vaccin 10 jaar geldig) en hepatitis A (25 jaar geldig).

Inentingen per land

Soms zijn ook vaccinaties tegen gele koorts (10 jaar geldig) en tyfus (tabletten 3 jaar, prik 1 jaar) nodig of tabletten tegen malaria. Zo moet je je beschermen tegen malaria als je naar Oost-Afrika gaat, maar ook voor een vakantie in Brazilië. En in Egypte bijvoorbeeld weten veel mensen niet dat een inenting tegen gele koorts in sommige gevallen verplicht is.

Een compleet overzicht van nodige vaccinaties per land vind je hier.

Vergoed?

Reisvaccinaties worden niet vergoed vanuit het basispakket van je zorgverzekering. Wel kunnen de kosten (deels) gedekt worden als je een aanvullende verzekering hebt afgesloten. Verzekerden bij bijvoorbeeld VGZ, Univé of IZA krijgen op vertoon van het verzekeringsbewijs korting op het consult en vaccinaties. Dat geldt ook voor meeverzekerde gezinsleden.

Bijna alle zorgverzekeraars, maar ook andere instanties die zich bezig houden met het vaccineren van reizigers, hebben de vaccinatiewereldbol op hun website staan. Daarop kunnen reizigers zien voor welke landen vaccinatie nodig is.

Een overzicht van vaccinvergoedingen per verzekeraar

Auteur 
  • Erik Bogaards