Upgrade Windows 10: problemen en oplossingen (deel 2)

Deel 2

Getty Images

Over het upgraden naar Windows 10 wordt gezegd dat het eenvoudig en soepel gaat. In de praktijk lopen sommige mensen toch tegen problemen aan. Daarom: deze week het tweede deel van het overzicht van veel voorkomende problemen en oplossingen bij overstappen naar Windows 10.

Klik hier als u deel 1 nog niet gelezen heeft

Mijn printer/geluid/webcam/andere apparatuur werkt niet meer (goed) na het upgraden naar Windows 10.

Dat is waarschijnlijk een probleem met de driver (het stuurprogramma) van het apparaat. Deze is dan niet aangepast voor Windows 10.
U kunt dat proberen op te lossen door de probleemoplosser van Windows te gebruiken.

•    Rechtsklik op de startknop.
•    Klik op Configuratiescherm.
•    Klik bij Hardware en geluiden op Apparaten en printers weergeven.

Als het goed is staat uw apparaat in het venster. Dit is niet het geval bij hardware als de videokaart en de processor (cpu). Installeren van drivers voor dit soort apparaten is meestal een klusje voor gevorderden. Laat dit dan ook over aan iemand die goed weet wat hij doet.

Bij eenvoudige gebruiksapparaten als printers/webcams/etc.:

•    Rechtsklik op uw apparaat
•    Klik op Problemen oplossen.
•    Volg de instructies.

Als de driver niet geschikt is, zal gewoonlijk op deze manier de nieuwste driver voor uw apparaat worden gedownload.

Werkt dit niet, ga dan naar de website van de producent van het apparaat en zoek naar het juiste type. U vindt dit type meestal in het venster Apparaten en printers door rechts te klikken op het apparaat en vervolgens te klikken op Eigenschappen.

Op de webpagina met informatie over het apparaat staat gewoonlijk ook een link naar drivers. Kijk of er een versie voor Windows 10 bij staat en volg de instructies erbij op.

Als u wat oudere (dit kan al na een paar jaar zijn) apparatuur heeft, kan het overigens zijn dat de driver niet is ge-update voor Windows 10. U kunt dan eventueel nog even wachten, omdat het regelmatig voorkomt dat drivers na het uitkomen van een nieuwe versie van Windows niet meteen klaar zijn of goed zijn aangepast. Soms zal een driver niet meer ge-update worden. De enige mogelijkheid is dan een nieuw apparaat aanschaffen of Windows 10 niet gebruiken.


Mijn programma werkt niet meer in Windows 10.

Net als bij apparatuur zal dit meestal komen doordat het programma ‘te oud’ is voor Windows 10 en niet wordt ondersteund. Dit is soms op te lossen door de laatste update voor het programma te downloaden. Dat kan gewoonlijk via het programma zelf, meestal via een update-optie in het menu Help. Als hier geen optie staat, kunt u ook zoeken in de helpinformatie op de term update. In sommige gevallen zal een update niet werken en moet u een nieuwere versie van het programma aanschaffen (upgrade). Hiervoor gaat u naar de website van de producent en zoekt u naar uw programma. Let erop of hierbij staat dat de versie geschikt is voor Windows 10 (gewoonlijk staat dit bij de systeemeisen). Een upgrade kost meestal wel geld.

Een andere mogelijke oplossing in Windows 10 zelf is de compatibiliteitsmodus gebruiken. In deze modus doet Windows alsof het een oudere versie van Windows is, zodat oudere programma soms ook nog gedraaid kunnen worden.

•    Zoek het programma op in Verkenner. Gebruik eventueel de zoekfunctie rechtsboven.
•    Rechtsklik op het programma (ook wel toepassing genoemd).
•    Klik op Eigenschappen.
•    Klik op de tab Compatibiliteit.
•    Klik eventueel op Probleemoplosser voor compatibiliteit of kies meteen bij Compatibiliteitsmodus een andere Windows-versie.
•    Klik op OK of Toepassen.


Zijn cd’s en dvd’s nog te gebruiken in Windows 10?

Ja, dat kan nog steeds.

Als uw cd/dvd-speler het helemaal niet doet, kijk dan bij Mijn printer/geluid/webcam/andere apparatuur werkt niet meer (goed) na het upgraden naar Windows 10.

Als uw cd/dvd-speler werkt, kunt u cd’s en dvd’s gebruiken. U moet wel rekening houden met het volgende:

•    U kunt via Verkenner de bestanden op cd en dvd bekijken en verwerken (bijvoorbeeld kopiëren naar uw computer).

•    U kunt in Windows Media Player muziek-cd’s afspelen en branden. U kunt geen video-dvd’s afspelen en branden.

•    Om video-dvd’s af te spelen, moet u een apart programma gebruiken. Een goede optie is VLC Player

•    Om een dvd te branden moet u ook een apart programma gebruiken. Een goed programma is Ashampoo Burning Studio Free
 

Werkt Windows Live Mail in Windows 10?

Ja. Als u niet wilt werken met de app Mail in Windows 10 (een nogal beperkt programma, vooral gericht op de tablet en smartphone) dan kunt Windows Live Mail gebruiken.
 

Hoe keer ik terug naar een eerdere versie van Windows?

U kunt eerst proberen Systeemherstel te gebruiken. Dit werkt alleen binnen een maand nadat u Windows 10 heeft geïnstalleerd.

•    Open het startmenu.
•    Klik op Instellingen.
•    Klik op Bijwerken en beveiliging.
•    Klik op de tab Systeemherstel.
•    Klik bij Teruggaan naar een vorige versie op Aan de slag.

Werkt dit niet? Gebruik dan de herstelschijf voor uw oudere Windows-versie. Vraag eventueel iemand met gevorderde computerkennis om u hierbij te helpen.

Werkt dit niet? Dan heeft u verdere hulp nodig van een gevorderde computergebruiker of een professional.

Klik hier als u deel 1 nog niet gelezen heeft