Vijf tips: haal alles uit Windows 10

Windows 10 kent een heleboel handige functies en slimme trucs. Kent u deze al?

Getty Images

Windows 10 zit vol met handige functies en shortcuts. Het zijn er zoveel dat het haast onmogelijk deze allemaal te kennen of onthouden. Daarom zetten wij er een aantal voor je op een rij.

1 - De Aero shake (schudden met de muisaanwijzer)
Wanneer je meerdere vensters tegelijk open hebt en u wilt ze sluiten, dan kunt u de Aero shake proberen. U pakt met de muis het voorste venster beet, bovenin, door de muisknop  ingedrukt te houden. Dan schudt u de muis heen en weer en ziedaar... de openstaande vensters minimaliseren, op het venster dat u vasthoudt na. Even opnieuw schudden en ze staan allemaal weer open.

2 - Per ongeluk afgesloten tab terugzetten (Ctrl+Shift+T)
Tijdens het internetten kan het zijn dat u een aantal tabbladen tegelijk open heeft staan. Soms sluit u een aantal tabbladen tegelijk, en... oeps. Die mocht nog niet dicht! Als u na het per abuis afsluiten van een tab de toetsen CTRL+shift ingedrukt houdt, kunt u daarna de tabbladen stuk voor stuk terug pakken door op de T-knop te drukken. Dat bespaart u een hoop gezoek naar de juiste pageina's.

3 - Direct terug naar uw bureaublad (Windows-toets+D)
Heeft u meerdere applicaties aan staan, maar wilt u terug naar een leeg bureaublad? Druk dan de toetsencombinatie Windows-toets+D in. Alle lopende programma's worden geminimaliseerd en sluimeren, en u ziet uw bureaublad weer. Wilt u verder, dan kunt u met dezelfde toetsencombinatie uw applicaties hervatten.

4. Direct toegang tot ‘verkenner’ (Windows-toets+E)
Wilt u snel naar Windows Verkenner? U kunt op het mappenicoon druken, maar de toestcombinatie Windows-toets+E heeft hetzelfde resultaat.

5 - Meldingen beheren
Het is om gek van te worden, al die notificaties van Facebook, e-mails, of nieuwswebsites.

Maar wist u dat u ze kunt uitzetten? Start > instellingen (het tandwieltje) > Systeem > Meldingen en acties. Hier kunt u instellen hoe u wilt dat je meldingen zich gedragen. Wilt u bijvoorbeeld dat alle meldingen stoppen, dan kunt u het schuifknopje 'meldingen van apps en andere afzenders ontvangen' uitzetten. Ook kunt u aangeven of u meldingen wel of niet op uw vergrendelscherm wilt weergeven of dat u meldingen wilt verbergen als u het scherm dupliceert.

Wilt u nog wel meldingen ontvangen van bepaalde apps, dan kunt u dit per app regelen door in de meldingen-en-acties-scherm omlaag te scrollen. U ziet hier de apps met daarachter een schuifknop waarmee u kunt aangeven of zij u wel of niet een berichtje mogen sturen.

Deze en nog vijf andere tips vindt u, samen met de bijbehorende instructievideo's, op de website van Vara's Kassa >>

Bron: Kassa

Auteur