Zonnepanelen goedkoper aanschaffen

Tips die veel geld besparen

zonnepanelen
Getty Images

Nu de gasprijzen enorm stijgen, lijken zonnepanelen aantrekkelijker dan ooit, want ook komend jaar verdient u geld door overtollige stroom door te verkopen aan uw energiebedrijf. En als bonus mag u de btw over de aanschaf terugvragen bij de fiscus.

Overweegt u panelen voor zonnestroom op uw dak te leggen? Dan kunt u dit beter maar zo snel mogelijk doen. Dit jaar daalden de prijzen nog met 10 procent, maar daar zou wel eens een einde aan kunnen komen. Door de explosief gestegen vraag naar solarpanelen in China en de Verenigde Staten dreigt in Europa schaarste te ontstaan. Sommige leveranciers sluiten prijsstijgingen van 10 procent niet uit.

Toch valt er nog wel iets te doen aan de prijzen. Wie deelneemt aan een groepsaankoop, kan de aanschafkosten flink drukken. Tienduizenden huiseigenaren gaan via zo'n collectieve inkoop-actie op zoek naar de goedkoopste leverancier van solarpanelen. Doorgaans krijgt de gezamenlijke inkoop de vorm van een internetveiling. Installateurs brengen via het web een bod uit voor het leveren, het plaatsen en het aansluiten van de panelen. Een onafhankelijke veilingmeester ziet toe op een eerlijk verloop van de veiling. De leverancier met het goedkoopste bod wint.

In Nederland werden de afgelopen jaren tientallen solarveilingen georganiseerd. Vaak komt het initiatief van gemeenten of van de Vereniging Eigen Huis. Bij iedere groepsaankoop stellen zij strenge eisen aan de kwaliteit van de installatie. Verder moet de installateur garanties op een goede werking bieden voor de komende tien tot twintig jaar. Op de websites Choosr.nl en Eigenhuis.nl kunt u nagaan of er in uw regio een groepsaankoop loopt.

De kortingen die u via een veiling behaalt, zijn aanzienlijk. Een groepsaankoop in Utrecht brak dit jaar een record. Leverancier SolarNRG won de veiling met een bod dat ruim 29 procent lager lag dan de gemiddelde marktprijs.

Een veiling wordt in meerdere ronden uitgevochten, telkens blijven alleen de goedkoopste bieders in de competitie. Vaak blijken zij in de eerste ronden zuinig te bieden, met kortingen van 5 tot 8 procent. Naarmate de veiling langer duurt lopen de biedingen echter lekker op. Voor de winnende installateur betekent het binnenhalen van de order immers een half jaar werk voor zijn bedrijf en zijn werknemers. Maar de lachende derde is de huiseigenaar. Een solarsysteem van tien panelen op het dak kost nu ongeveer €4.400 euro. Een groepsaankoop knabbelt daar soms wel duizend euro van af.

Wie deelneemt aan een veiling is niet verplicht gebruik te maken van het aanbod. Soms vallen belangstellenden af omdat zij de schaduw op hun dak door bomen onderschat hebben. Anderen zien op tegen de rompslomp van het trekken van kabels naar de meterkast. Of ze vinden het alsnog te duur voor hun portemonnee. Bij de huidige lage rente rendeert een investering in solarpanelen overigens bijna altijd beter dan sparen, al duurt het ongeveer zes jaar voordat u de inleg heeft terugverdiend.

Voor consumenten valt er nog meer geld te besparen wanneer ze gebruikmaken van ‘een lekje’ in de Europese btw-wetgeving, zoals belastingdeskundigen het noemen. Zij hebben ontdekt dat de btw over de aanschaf van zonnepanelen teruggevraagd kan worden bij de Belastingdienst. Bij een installatie van €4.400, met tien panelen van in totaal 2.700 wattpiek, kan dit voordeel oplopen tot €750. Het enige wat u hoeft te doen, is bij de fiscus een btw-nummer aan te vragen.

Dit meevallertje is te danken aan een eigenwijze Oostenrijker die tot aan het Europese hof van justitie in Luxemburg door procedeerde om de btw terug te eisen over panelen die hij had aangeschaft. Het hof gaf hem op 20 juni 2013 gelijk. Sinds die dag geldt een huiseigenaar die zonnestroom opwekt, fiscaal gezien als een kleine ondernemer. En een ondernemer mag btw terugvragen over zijn investeringen.

Administratief klusje

De Nederlandse overheid respecteert de uitspraak van het hof, liet het ministerie van Financiën ­weten. Maar het kabinet zint op manieren het voordeel ongedaan te maken, want het kost de schatkist tientallen miljoen euro's per jaar.

Het aanvragen van een btw-nummer verloopt vlot via de website van de Belastingdienst. Binnen een week valt uw btw-nummer per post op de deurmat. Een week later volgt de inlogcode van de belastingwebsite. Want ondernemers moeten al hun zaakjes met de fiscus via internet afhandelen. Inschrijven bij de Kamer van Koophandel is niet nodig.

Kleine stroomfabrikant

Diverse bemiddelingsbureaus en verkopers van zonnepanelen bieden aan dit administratieve klusje voor u te klaren. Zij vragen hiervoor €120 tot €150. Dat geld kunt u beter in uw zak houden. Op de website Belastingdienst.nl

staat een handleiding hoe u dit zelf kunt doen.

Op Milieucentraal.nlvindt u hierover tips en een handig stappenplan. Met uw kersverse btw-nummer hebt u recht op teruggave van de btw die u betaalde over de aanschaf én de installatie van de panelen.

Er zit nog een voordeeltje voor u in het vat. Wanneer uw zonnepanelen meer stroom opleveren dan u thuis verbruikt, mag u de overtollige stroom doorverkopen aan het energiebedrijf. Dit heet de salderingsregeling: uw stroomnota wordt lager na aftrek van de teruggeleverde elektriciteit. In beginsel zou u als kleine stroomfabrikant zelf ook btw ­moeten afdragen over uw thuis opgewekte stroom, of u die nu zelf verbruikt of teruglevert aan het energiebedrijf. Maar de zogenoemde kleine-ondernemersregeling geeft hiervoor automatisch een ontheffing. Zolang het btw-bedrag onder de €1345 per jaar blijft, hoeft u niets te betalen. Die kans is groot, want bij een solarsysteem dat bijvoorbeeld 1500 kWh stroom opwekt, loopt de btw niet hoger op dan €200 per jaar. U moet die btw-ontheffing zelf aanvragen bij de Belastingdienst. Maar dat kan tegelijk met het formulier waarmee u zich aanmeldt als kleine stroomondernemer.

Het nieuwe kabinet Rutte III wil overigens een eind maken aan de salderingsregeling. Tot nu toe krijgt u van uw energiebedrijf geld terug zodra de stroommeter in de meterkast 'achteruit draait'. Het vorige kabinet beloofde dat de salderingsregeling zou blijven bestaan tot minstens 2023. Het nieuwe kabinet breekt hiermee en overweegt al per 2020 mee te stoppen. Er voor in de plaats komt wellicht een subsidie op het terugleveren. Hoe hoog die zal zijn is nog onduidelijk, dus of dit goed uitpakt voor uw portemonnee, valt nog te bezien. Reken u in elk geval op dit punt niet rijk.

Van zon naar energie

Zonnepanelen worden steeds efficiënter. Hoeveel elektriciteit zij oogsten, wordt uitgedrukt in wattpiek. Een ­paneel dat in het laboratorium 270 wattpiek (Wp) oplevert, is in de praktijk van bewolkt Nederland goed voor ongeveer 80 procent van die prestatie. Eén Wp heeft daarom een opbrengst van gemiddeld 0,8 kilowatt-uur (kWh) per jaar. Een set van zes ­panelen levert gemiddeld 1500 x 0,8 = 1200 kWh per jaar. Zonnepanelen presteren het best op een schuin dak op het zuiden, met een hellingshoek van 35 graden. Een solarpaneel heet ook wel daglichtpaneel: zelfs als er geen zon is, zet hij toch licht om in stroom, maar wel veel minder.

Inmiddels ligt bij meer dan een half miljoen Nederlandse woningen een solarinstallatie op het dak. Dit komt neer op bijna 12 procent van alle huizen.

 

‘Onze elektriciteitsmeter loopt zelfs terug!’

Glimlachend klapt Hans Groenendaal zijn laptop open. De etaleur uit Kadoelen, onder de rook van Amsterdam, wijst een levendige grafiek op het scherm aan. “Hier zie je de opbrengst van onze zonnepanelen. Deze piek hier vorige week was mijn record, met 3,14 kilowatt stroom. Dat was op een overigens bewolkte dag, toen eventjes de zon heel fel doorbrak.”

Zestien zonnepanelen plaatsten Hans en Wil Groenendaal vier jaar geleden op het dak van hun gezellige huis aan de Landsmeerderdijk. “Ik kijk elke dag eventjes naar de grafiek. Dat geeft een tevreden gevoel. Onze elektriciteitsmeter loopt nu overdag terug, omdat wij niet-gebruikte stroom terugleveren aan het energiebedrijf.” Zelfs op donkere najaarsdagen  bespaart Groenendaal in één maand al €30,12 op zijn energierekening. “De besparing is na bijna vier jaar €3.180 euro, bijna €800 per maand. Dat dekt twee derde van ons stroomverbruik. In dit tempo verwacht ik onze ­investering van €5.200 in 6,5 jaar te hebben terugverdiend.”

De Groenendaals kochten hun panelen voor een sterk gereduceerde prijs, door mee te doen aan een collectieve veiling. De winnende installateur gaf uiteindelijk ruim een kwart korting op de panelen. “De leverancier wilde ­eigenlijk twintig panelen op ons dak smijten, maar dat vond ik geen gezicht”, vertelt Groenendaal, die als creatief ontwerper graag de dingen een beetje stijlvol wil hebben. “Ze zouden schots en scheef geplaatst worden. Met deze zestien ziet het er netjes strak uit.” De omvormer, een kastje dat de opgewekte zonnestroom omzet naar 230 Volt, staat in de kelder. “Die maakt te veel lawaai voor in de woonkamer, een fluitend geluid, maar alleen als de zon schijnt. Dan hoor je dat je geld aan het besparen bent”, lacht Groenendaal.

 

Auteur 
  • Marc Laan. Fotografie: Joost Hoving en Thinkstock