Er bestaan wel tien verschillende soorten huisschimmels. In allerlei kleuren en vormen. In elk huis zijn er schimmelsporen aanwezig, maar die gaan zich pas ontwikkelen onder ‘ideale’ omstandigheden. Een op de tien huizen heeft daar last van. Wat doe je ertegen en hoe voorkom je schimmel?
Via schimmeldraden breiden de sporen en micro-organismen zich uit. Ze gedijen perfect op plekken met de ideale combinatie van vocht, warme temperatuur en een bepaalde zuurgraad. Schimmels zijn een waarschuwing dat je ergens een probleem hebt.
Vocht en lekkage
Overlast van schimmel ontstaat het vaakst in vochtige ruimtes, zoals de badkamer, douche, keuken, wc, kelder of de kruipruimte. Ook verschijnt er regelmatig schimmel op plekken waar een lekkage was, maar waar daarna onvoldoende is gedroogd. Verder kan schimmel zich rond een raamkozijn, aquarium of wasmachine ontwikkelen.
Schadelijk
Schimmels hebben allerlei schadelijke gevolgen. Vooral zwarte en rode soort kan giftig zijn voor mens en huisdier. Je luchtwegen kunnen erdoor geïrriteerd raken. Ook kun je er zenuw- en gewrichtspijn, keelpijn, hoofdpijn, allergieën en andere lichamelijke ongemakken van oplopen. Zelfs stress kan een oorzaak hebben in schimmel in huis. Daarnaast kan schimmel je woning ook nog eens ernstig aantasten.
Onzichtbaar
Soms zie je niet eens dat het ergens schimmelt. Je ruikt het eerst aan een muffe geur. Of je ziet vreemde vochtplekken of zwarte puntjes op de muur of in tegelvoegen. Onzichtbare schimmelgroei kan zitten onder muren, vloertegels of tapijt, of achter wandtegels of behang. In ernstige gevallen zie je wel schimmelvorming en brokkelt zelfs de muur of het raamkozijn af.
Meestal komen schimmels opzetten in de nattere maanden van het jaar, dus van oktober tot maart. Ook omdat dat de verwarming weer vaak hoger wordt gezet, wat de groei aanwakkert.
Wat kun je tegen schimmel in huis doen?
Voorkomen
- Laat materiaal als cement, beton, verf en gietvloeren in een nieuwbouwwoning grondig drogen voor je erin trekt.
- Hou je huis zo droog mogelijk. Heb je een lekkage gehad: tref adequate maatregelen om het vocht snel weg te krijgen. Maar ook: hebben meerdere mensen achter elkaar gedoucht en is de wand en vloer nat: zorg dat je dit meteen droog maakt. En: gooi geen natte handdoeken of doorweekte kleding in de wasmand.
- Ventileer regelmatig om de lucht verversen. Moderne huizen zijn te goed geïsoleerd waardoor vocht niet kan ontsnappen door kieren of tochtplekken. En dat kan onder andere schimmelgroei aanwakkeren. Het is gezond om af een toe eens de deuren en ramen tegen elkaar open te zetten voor een fris binnenklimaat.
- Zet de wasmachine en/of wasdroger in een goed geventileerde ruimte. Droog je schone was op een rekje? Zet dat in een goed geventileerde ruimte, of buiten.
- Gebruik de afzuigkap tijdens het koken.
- Installeer een speciale afzuiger in vochtige ruimtes.
- Gebruik schimmelwerende verf in vochtige ruimtes.
- Vervang enkel glas door dubbel glas, want dat scheelt condens.
- Gebruik technische ondersteuning: controleer de luchtvochtigheid in huis met een hygrometer. Plaats een luchtontvochtiger of vochtvreter op kritische plekken.
Als er toch schimmel is ontstaan
- Maak zelf schoon. Draag dan schoonmaakhandschoenen en eventueel een mondkapje. Reinig met een vochtige spons, doek of dweil, want dan gaat de schimmel niet ‘stuiven’. Ventileer de ruimte tijdens dit klusje goed. Schimmel op een glad oppervlak is te verwijderen met azijn, borax, dikke bleek, tea tree-olie, soda of waterstofperoxide (deze producten niet mengen, dat kan scheikundige reacties opleveren, die weer andere problemen veroorzaken). Voor poreuze oppervlakken zijn schimmelverwijderende middelen te koop bij supermarkt of bouwmarkt. Lees de bijsluiter van dit soort chemische producten goed.
- Neem bij hardnekkige schimmelproblemen een specialist in de arm.
- Laat microbiologisch luchtonderzoek doen door een gespecialiseerd bedrijf.