Verbouwen: waar betaalt u het van?

Getty Images

De badkamer verbouwen, een nieuwe dakkapel of verduurzaming; een verbouwing moet natuurlijk wel gefinancierd worden. Welke opties heeft u?

Steigers bij huizen en busjes en containers in de straat; het lijkt wel of Nederland massaal aan het verbouwen is. Waar betalen ze dit van? In ieder geval niet allemaal uit eigen zak. Wie een verbouwing wil financieren heeft een aantal opties.

Verbouwen met spaargeld

Spaargeld is de goedkoopste manier om een verbouwing te financieren. Voor de spaarrente hoeft u het niet te laten, want die is al tijden historisch laag. En heeft u meer dan 30.000 euro gespaard (per partner), dan is investeren in het huis zelfs aan te raden.

Door vermogensrendementsbelasting wordt uw spaargeld minder waard, terwijl een investering in de woning waardevast is of zelfs een waardevermeerdering oplevert. En wie kiest voor verduurzaming van de woning kan besparen op de energiekosten. Verbouwen kan dus uw spaargeld weer laten renderen.

Lenen voor een verbouwing

Wie het spaargeld niet heeft of wil inzetten, kan een lening afsluiten voor de verbouwing. Huizenbezitters kunnen daarbij rekenen op een lagere rente en fiscaal voordeel.

Verbouwing financieren met een hypotheek

Door uw bestaande hypotheek te verhogen kunt u geld vrijmaken voor een verbouwing. Dit is uiteraard niet oneindig. De nieuwe hypotheek moet passen binnen de actuele hypotheeknormen. Voor het verhogen van de hypotheek betaal je afsluitkosten. Ook moet u mogelijk opnieuw een notaris en taxateur inschakelen.

Tegenover deze kosten staat dat een lage hypotheekrente, die onder voorwaarden ook nog eens fiscaal aftrekbaar is. Door de afsluitkosten is financiering met de hypotheek interessant bij verbouwkosten vanaf ongeveer € 25.000,-

Verbouwing financieren met een verbouwingslening

Wie een lager bedrag nodig heeft voor de verbouwing, kan een verbouwingslening overwegen. Voor een consumptief krediet betaalt u namelijk geen afsluitkosten. Ook als er binnen de hypotheek geen ruimte is voor een verhoging, kan een verbouwlening uitkomst bieden.

Daarbij benadert de verbouwingslening steeds meer de hypotheek door een langere looptijd en een vaste rente en maandbedrag. De rente van een verbouwlening is daarmee, onder voorwaarden, ook fiscaal aftrekbaar.