Geknoeid met schilderen? Zo verwijdert u dat!

Getty Images

Een mooi nieuw kleurtje op de muur, maar was het niet de bedoeling dat de vloer ook groen werd? Of de kozijnen weer strak in de lak, maar helaas… de ramen ook? PlusOnline verzamelde de beste tips om het geklieder en geknoei weer goed en grondig te verwijderen.

Vroeger kwam er standaard een fles thinner uit de kast als er ergens verf moest worden verwijderd. En ja, thinner is nog steeds te koop, dus waarom niet, zou je denken. Maar thinner is een zeer agressief goedje en bijzonder slecht voor de gezondheid. Gelukkig zijn er genoeg andere manieren om van verfspetters af te komen. 

Verf op hout, laminaat of PVC-vloer 

Is de verf nog nat? Pak dan snel een pluisvrije doek en maak deze nat onder de kraan. Verwijder hiermee de natte verf van de vloer. Let wel op de nerf van je vloer: wrijf altijd met de nerf mee.

Is de verf eenmaal droog, dan wordt het een ander verhaal. Er zijn speciale vlekverwijderaars voor harde vloeren te koop. Volgens veel gebruikers is zo’n speciale vlekverwijderaar ideaal om onder meer verfvlekken – maar ook strepen van schoenen, inkt, lijmresten en noem maar op – makkelijk en snel weg te poetsen. Heb je zoiets niet in huis, probeer het dan met spiritus of alcohol en een pluisvrije doek. Doe dit wel heel voorzichtig, want voor je het weet heb je een doffe vlek – zeker als het om een houten vloer gaat. 

Verf op de ramen

Is de verf nog nat? Doe dan een klein beetje terpentine op een doek en wrijf daarmee de verf weg.

Is de verf al droog? Doe dan wat terpentine op een al vochtige doek. Wikkel deze doek rond een plamuurmes en verwijder daarmee de verf van het raam. 

Verf op metaal

Per ongeluk een klodder verf op je metalen boekenrek geknoeid? Gebruik dan afbijtmiddel om de verf weer te verwijderen. En let op: gebruik bij dit klusje in elk geval géén föhn!

Vieze verfhanden

Bij de bouwmarkt koop je speciale handcleaner voor écht vieze handen. Handcleaner bevat minuscule scrubdeeltjes waardoor je handen in een handomdraai weer schoon zijn. Ideaal voor ná de verfklus.

Verf in de vloerbedekking

Is de verf nog nat? Dep het dan heel voorzichtig op met keukenpapier. Lukt het niet om alles te verwijderen, haal de rest dan weg met een sopje van afwasmiddel en een doek.
Is de verf al opgedroogd, dan heb je een speciale vlekverwijderaar voor tapijt nodig om de verf te verwijderen. Vlekverwijderaar voor tapijt koop je bij de drogist of de bouwmarkt. 

Verf op de bank

Heb je verf geknoeid op een stoffen bank? Neem dat dan zo snel mogelijk op met wat keukenpapier. Ga niet in de vlek wrijven! Hardnekkige vlekken verwijder je met wasbenzine of terpentine. 

Heb je verf geknoeid op een leren bank? Neem dat ook weer zo snel mogelijk op met wat keukenpapier. Ga niet in de vlek wrijven, want daardoor raken de poriën van het leer verstopt. Restanten verwijder je met een natuurzeem met een mengsel van gedestilleerd water en een beetje afwasmiddel. Ook met een klein beetje terpentine op een doek verwijder je verfvlekken van je leren bank.

Bronnen:
Verf.nl
Perfectonderhouden.nl

Auteur