Krijg ik meer slijm in mijn mond door yoghurt?

Arts en journalist Joris Bartstra beantwoordt lezersvragen

vrouw-yoghurt
Getty Images

Ik eet ’s morgens graag muesli met yoghurt, maar krijg dan veel last van slijmvorming. Ik denk dat ik slecht tegen melkproducten kan. Weet u een vervangend product voor de yoghurt?

Joris Bartstra, journalist met artsendiploma.

Ik ben bang van niet. De theorie dat melkproducten slijmvorming zouden stimuleren is redelijk onderzocht, en klopt niet. Wat je na het eten voelt zijn de restanten van melkproducten gemengd met speeksel, die blijven plakken aan je slijmvliezen en blijven ‘hangen’ in je keel. Het is niet zo dat je meer speeksel of slijm gaat produceren in reactie op melkproducten. Veelgehoorde adviezen om geen melkproducten te gebruiken als je verkouden, allergisch of astmatisch bent, kun je dan ook gerust naast je neerleggen. De textuur van melk of yoghurt – eigenlijk een ‘kunstig’ samengestelde emulsie van water, eiwit en vet – heb je nodig om de droge muesligraantjes ‘in te bedden’, maar voelt na het eten wat hinderlijk als de restanten nog aan je slijmvliezen plakken. Helaas: sojamelk geeft hetzelfde gevoel. Vloeistoffen die dat niet doen, zoals sinaasappelsap, maken het eten van muesli een stuk minder aangenaam. Het best helpt waarschijnlijk achteraf je tandenpoetsen of je mond spoelen. Het liefst met een beetje (slijmoplossend) zout water.

Wil jij ook een vraag stellen aan dokter Joris Bartstra?

Stel hier jouw vraag. Vergeet niet je naam, leeftijd en geslacht te vermelden. Als jouw vraag ook voor anderen interessant is, zal Joris deze beantwoorden en publiceren in het tijdschrift Plus Magazine.

Auteur