
Kwark: krachtvoer
Platte kaas met veel kwaliteiten
Om maar met het belangrijkste te beginnen: kwark is rijk aan eiwitten. Een schaaltje halfvolle kwark (150 milliliter) levert zo 16 gram eiwitten. Dat is flink meer dan er in andere zuivelproducten zoals melk en yoghurt zit. Het voordeel van deze eiwitten is dat ze lang verzadiging geven en dat ze een goede bouwstof zijn voor de spieren. Geen wonder dat kwark populair is bij lijners én sporters.
Vitamines
In België wordt kwark ook wel ‘platte kaas’ genoemd en inderdaad: qua voedingswaarde heeft kwark wel wat weg van kaas. Vergeleken met melk en yoghurt bevat kwark meer vitamines en dan met name vitamine B2 en B12. Vitamine B2 is van belang bij de energiehuishouding, bij het zenuwstelsel en de spijsvertering. Een portie halfvolle kwark van 150 milliter levert al 40 procent van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid voor vrouwen.
Vitamine B12 is een vitamine die uitsluitend in dierlijke producten voorkomt. Het is van belang voor een goede weerstand, het speelt een rol bij de vorming van rode bloedcellen en het draagt bij aan de energievoorziening. Een portie kwark levert al de helft aan vitamine B12 van wat u op een dag nodig heeft.
Calcium
Wat calcium betreft, scoort kwark niet veel beter dan andere zuivelproducten. Calcium is wel een belangrijke bouwstof voor tanden, gebit en spieren. Ook is calcium betrokken bij de geleiding van prikkels in het zenuwstelsel. Een portie kwark (150 milliliter) levert net als een glas melk of schaaltje yoghurt ongeveer 20 procent van de dagelijks aanbevolen hoeveelheid.
Welke kwark?
Vroeger werd altijd gedacht dat magere zuivelproducten het best zijn voor de slanke lijn, tegenwoordig wordt daar wat genuanceerder over gedacht. Een Harvard-onderzoek liet vorig jaar bijvoorbeeld zien dat volle zuivelproducten juist het risico op overgewicht verminderen, omdat ze meer verzadiging geven. Als u de tabel bekijkt, dan lijkt het alsof u met halfvolle kwark de meeste voedingswaarde per 100 gram krijgt.
Vindt u de wat stroeve smaak van kwark écht niet lekker? Doe er dan een schepje (Griekse) yoghurt door. Of neem Bulgaarse yoghurt, een hele goede tweede in de ranglijst.
Voedingswaarde per 100 gram
Kcal | Eiwit (gram) | Vitamine B2 (milligram) | Vitamine B12 (microgram) | Calcium (milligram) | |
---|---|---|---|---|---|
Kwark, halfvol | 103 | 11,5 | 0,30 | 0,70 | 125 |
Kwark, mager | 67 | 10,5 | 0,30 | 0,70 | 128 |
Kwark, vol | 120 | 7,1 | 0,25 | 0,70 | 125 |
Melk, halfvol | 46 | 3,4 | 0,18 | 0,45 | 122 |
Melk, mager | 35 | 3,7 | 0,18 | 0,44 | 127 |
Melk, karne- | 31 | 3,0 | 0,15 | 0,13 | 108 |
Yoghurt, halfvol | 51 | 4,5 | 0,17 | 0,51 | 143 |
Yoghurt, mager | 38 | 4,2 | 0,17 | 0,27 | 150 |
Yoghurt, vol | 57 | 3,8 | 0,17 | 0,28 | 142 |
Yoghurt, Griekse (vol) | 125 | 4,7 | 0,16 | 0,26 | 128 |
Yoghurt, Bulgaarse (mager) | 53 | 6,0 | 0,25 | 0,25 | 195 |
Bron: NEVO Online
8 Comments
Kwestie van smaak want de benodigde voedingsstoffen kan men ook uit andere producten halen. Op IJsland eet men de echte Skyr, die hier in de winkel staat lijkt er niet eens op, tenzij men goed vindt, dat kan.
Wij nemen altijd de echte SKYR (Ijsland) te verkrijgen bij AH. Men zegt dat dit de beste keuze is qua eiwitgehalte etc., correct me if I'm wrong?
Ik neem al vele jaren ontbijt met vetarme Kwark en muesli zonder toe gevoegd suiker Het houd me op gewicht en geeft me de energie om de dag door te komen ik ben actief en 72j Annie
Ik neem al vele jaren ontbijt met vetarme Kwark en muesli zonder toe gevoegd suiker Het houd me op gewicht en geeft me de energie om de dag door te komen ik ben actief en 72j Annie
Ik neem al vele jaren ontbijt met vetarme Kwark en muesli zonder toe gevoegd suiker Het houd me op gewicht en geeft me de energie om de dag door te komen ik ben actief en 72j Annie
Vaak gebruik ik ook magere kwark voor t maken van saladesaus ,lekker fris en minder calorieën .
Het is niet Kcal maar kcal. Immers, K staat voor Kelvin, absolute temperatuur.
Handig als ook het aantal koolhydraten erbij zou staan.Zeker voor diabetes belangrijk.