Geen koemelk? Notendrink!

Vaak volwaardig alternatief voor melk

Amandelmelk
Getty Images

Mag of wilt u geen koemelk drinken? Vroeger was u dan aangewezen op sojamelk. Maar tegenwoordig is er veel meer keuze in plantaardige vervangingen voor melk. Drinks van hazelnoot of amandel bijvoorbeeld.

Plantaardig en veganistisch eten is populair. Steeds meer mensen gaan daarom op zoek naar plantaardige alternatieven voor melk. Die zijn er tegenwoordig volop. Denk aan sojadrinks of granendrinks. Overigens mogen deze producten officieel geen melk heten, omdat ze niet van dierlijke herkomst zijn.

Notenmelk

Ook van noten, zoals amandelen en hazelnoot, worden drinks gemaakt. Verwacht overigens niet dat u kilo’s noten binnenkrijgt met deze drinks. Amandelmelk en hazelnootmelk worden gemaakt van water, waaraan een notenextract is toegevoegd. Een pak amandeldrink bevat soms maar 2 procent amandelen en hooguit 7 of 8 procent amandelen.

Verder is het zaak om op de ingrediëntenlijst te kijken. Het klinkt misschien heel puur, zo’n plantaardige drink, maar qua ingrediënten zijn deze drankjes 'gekunstelder' dan koemelk. Ze bevatten weliswaar geen kunstmatige geur-, kleur- en smaakstoffen maar bijvoorbeeld wel emulgatoren, stabilisatoren en zuurteregelaars. Vrijwel altijd bevat de notendrink ook suiker of een andere zoetstof, zoals agavesiroop of maltodextrine. Wilt u het echt helemaal puur? U kunt notendrinks ook zélf maken, bijvoorbeeld van amandelen, hazelnoot, maar ook walnoten, sesamzaad of een mix van noten en zaden. Voor de zoete smaak kunt u nog wat dadels toevoegen.

De voedingswaarde

Noten zijn heel gezond. Ze zijn rijk aan eiwitten, vezels, onverzadigde vetten, vitamines en mineralen. Notendrinks bevatten meestal wat minder calorieën dan halfvolle melk, en ook in verzadigd vet scoren ze lager. Het eiwitgehalte van notendrinks is meestal iets lager, afhankelijk van hoeveel noten zijn gebruikt voor de drink. Verder bevatten notendrinks van nature een kleine hoeveelheid vezels en zijn ze lactosevrij. Wilt u notenmelk gebruiken in plaats van koemelk? Kijk dan even of er calcium en vitamines (B2, B12 en D) aan zijn toegevoegd. Dat maakt zo’n dorstlesser echt een volwaardige vervanging voor koemelk.

Culinair

Natuurlijk smaakt notendrink anders dan koemelk. De smaak is zoetig en nootachtig. Dat combineert heerlijk met smaken als vanille, kaneel, fruit en chocolade. Maak bijvoorbeeld rijstepap van amandeldrink met vanille, bak er pannenkoekjes van of maak een smoothie van hazelnootdrink met bramen of blauwe bessen. U kunt notendrink natuurlijk ook gewoon zo uit het pak drinken, of het door de koffie doen.

Hip!

Notenmelk en andere plantaardige drankjes zijn heel hip. Ze passen uitstekend in de trend om bewust te kiezen voor een meer plantaardige leefstijl, zowel vanwege gezondheid als duurzaamheid. Plantaardige producten zijn meestal minder belastend voor het milieu dan dierlijke producten. Er is minder water en land voor nodig om ze te produceren. Er zijn al restaurants en koffiebars waar u kunt kiezen tussen plantaardige drinks of melk voor in de koffie. En dat is het leuke van deze trend: het maakt de keuze en de variatie in uw voeding alleen maar groter.

Voedingswaarde per 150 ml

(Dubbelklik om te vergroten)

(Bron: Eetmeter, Alpro soya, Provamel en Lima)