Zo vindt u de juiste kaasschaaf

Dit zijn de top kaasschaven qua gebruikersgemak

Kaasschaven
Getty Images

Welke kaasschaaf ligt bij u in de keukenla? Grote kans dat het de Hollandse kaasschaaf is. Maar er zijn meer soorten kaasschaven, zowel voor verschillende soorten kaas als met verschillende bedieningen.

In gebruikersgemak zijn de volgende kaasschaven te onderscheiden. 

De Hollande kaasschaaf

Deze klassieke schaaf is een favoriet in Nederlandse huishoudens. De Hollandse kaasschaaf is ideaal voor het snijden van dunne, gelijkmatige plakjes kaas, perfect voor brood of crackers.

De Hollandse kaasschaaf gebruik je voor zachte en harde kazen. Maak het jezelf makkelijk door de juiste kaasschaaf hiervoor te gebruiken:

  • Kaasschaaf voor zachte kazen

De kaasschaaf voor zachte kazen heeft een dun, scherp en kort blad, die maakt het mogelijk om gelijkmatige plakjes te snijden. Een schaaf zónder uiteinde zodat de kaas niet aan het blad blijft plakken.

  • Kaasschaaf voor harde kazen

De kaasschaaf voor harde kazen heeft een langer blad. Door het langere blad heeft de geschaafde kaas houvast en valt het niet meteen uit elkaar.

De kaasrasp

Als u liever geraspte kaas heeft voor uw gerechten, is de kaasrasp de juiste keuze. Dit handige gereedschap is verkrijgbaar in verschillende groottes, afhankelijk van de gewenste korrelgrootte. Ideaal voor het gratineren van ovenschotels of het garneren van pastagerechten.

Elektrische kaasschaaf

Voor wie op zoek is naar ultiem gemak, zijn er elektrische kaasschaven beschikbaar. Deze moderne apparaten snijden moeiteloos kaas in plakjes met een druk op de knop. Ook heel handig voor mensen die minder kracht in hun handen hebben.  

Kaasschaven voor fijnproevers

Als u een echte kaasliefhebber bent, overweeg dan speciale kaasschaven ontworpen voor delicaat smakende kazen zoals brie en camembert. Deze schaven hebben vaak een zachter blad om de textuur van de kaas te behouden.

Kaasdraadsnijder

Voor degenen die precisie waarderen, is de kaasdraadsnijder een uitstekende keuze. Hiermee kunt u moeiteloos zachte en plakkerige kazen snijden, zonder afbreek aan de textuur. 

De juiste kaasschaaf voor de juiste kaas zorgt voor meer gemak, én kan uw boterham of gerecht net wat luxer maken. Voor iedere kaas een schaaf!

Heeft u nu zin in kaas gekregen? Bekijk dan dit recept voor aardappel-kaastaartjes

Auteur