Fiscaal voordelig sparen voor de kosten van een uitvaart

Getty Images

Op papier kunt u fiscaal voordelig sparen voor uw uitvaart bij de bank. Banken hebben deze mogelijkheid nog niet benut, maar uitvaartverzekeraars wel.

Sinds 1 januari 2016 is het niet meer mogelijk om fiscaal aantrekkelijk te banksparen voor de kosten van een uitvaart op een geblokkeerde spaarrekening. Toch zijn er andere manieren om geld opzij te zetten voor een uitvaart. 

Uitvaartdeposito’s of uitvaartsparen

Tot 2016 bestond de mogelijkheid tot uitvaartsparen. Sinds 2016 is dit minder aantrekkelijk door het vervallen van het fiscale voordeel.

Desondanks zijn de rentes bij een uitvaartverzekeraar soms iets gunstiger dan op een gewone spaarrekening. Op dit moment keren sommige partijen 0,4% rente uit.

Via een verzekeraar geld opzij zetten voor de uitvaart kan nog wel aantrekkelijk zijn. In dat geval wordt een bedrag tot € 6.977 (2017) niet belast in box 3 onder de vermogensrendementsheffing. Verschillende uitvaartverzekersaars bieden deze mogelijkheid aan met een zogeheten kapitaal of koopsomverzekering. U betaalt dan niet een maandelijkse premie, maar een bedrag ineens. Daarvoor krijgt u dan bij overlijden een afgesproken pakket aan diensten uitgekeerd of een bedrag ineens.

Het voordeel daarvan is dat dit bedrag voor de Belastingdienst niet meer gezien wordt als uw vermogen. Dat scheelt al snel €70 euro of meer per jaar.

 

 

Auteur 
Bron 
  • geldenrecht.nl