Nibud: Weinig benul van uitvaartkosten

Getty Images

Een op de drie Nederlanders schat de kosten van een uitvaart 1500 euro lager in dan dat ze gemiddeld zijn (7500). Zo blijkt uit onderzoek van het Nederlands Instituut Budgetvoorlichting, Nibud.

Ook met de kennis van een eventuele uitvaartverzekering is het niet best gesteld: een kwart van de bijna 1000 ondervraagden met een uitvaartverzekering heeft geen idee welk soort verzekering hij heeft en welke dekking deze verzekering biedt.

Niet of onderverzekerd

Ruim twee derde van de Nederlanders heeft een uitvaartverzekering. Het Nibud constateert dat van deze groep 45 procent onvoldoende is verzekerd voor de kosten van een complete uitvaart. 20 procent heeft zich voor een bedrag tot 5.000 euro verzekerd en 25 procent heeft zich verzekerd voor een bedrag tussen 5.000 en 7.500 euro. Een derde weet helemaal niet welk bedrag door de uitvaartverzekering wordt gedekt.
Van de mensen die geen uitvaartverzekering hebben, denkt bijna een kwart genoeg geld voor de uitvaart achter te kunnen laten.

Grote prijsverschillen

De kosten van een uitvaart kunnen enorm verschillen. Bijvoorbeeld door de kosten voor een graf, de zogeheten grafrechten. Maar ook de kosten van een crematie lopen sterk uiteen, zo blijkt uit eerder onderzoek van Plus Magazine.

Weten wat een uitvaart kost

Het Nibud heeft een handig hulpmiddel ontwikkeld om een beter idee te krijgen van de kosten rondom een uitvaart: de uitvaartberekenaar.

Auteur 
  • Erik Bogaards