Aantal autodiefstallen stabiel

Vrouw autorijden
Getty Images

Het aantal autodiefstallen stabiliseert. In het eerste half jaar van 2023 zijn er 2917 personenauto's gestolen. Dat is een procent meer dan in het eerste half jaar van 2022 en zo'n veertien procent meer dan in dezelfde periode van 2021. Ruim veertig procent van de gestolen auto's wordt teruggevonden.

Dit blijkt uit cijfers van het Landelijk intelligence- en expertisecentrum Voertuigcriminaliteit (LIV). Het aantal gestolen motoren steeg met drie procent naar 845 terwijl het aantal gestolen brom- en snorfietsen juist met twintig procent daalde naar een kleine vijfduizend gestolen exemplaren. De vijf meest gestolen merken zijn Toyota (560 auto's), Volkswagen (382), Peugeot (193), Ford (158) en Mercedes-Benz (157).

Het absolute aantal zegt weinig over het diefstalrisico. Van deze vijf meest gestolen merken is het diefstalrisico voor Ford-eigenaren het kleinst. Er is een kans van 1 op 3809 dat een Ford wordt gestolen. Toyota-rijders lopen ruim drie keer zoveel risico met een kans van 1 op 1188. Het terugvindpercentage van Toyota is met 35 procent ook nog eens het laagst van de vijf meest gestolen merken: Vooral eigenaren van een Toyota RAV4 (een risico van 1 op 118) en Toyota C-HR (1 op 241) lopen relatief het grootste risico. Het terugvindpercentage van deze twee modellen is net iets boven de dertig, dat is minder dan gemiddeld.

Bron: Liv.nl

Auteur 
  • Perry van Dijk