Autotest: Alfa Romeo Giulia 2.0T Super Automaat

Marcel Wintjens (55) is solution architect in de data- en telecombranche voor maatwerk op dit gebied. Hij komt daarom vaak bij klanten over de vloer, maar werkt ook vanuit huis of kantoor. Vandaar dat zijn Volvo V50 maar twaalfduizend kilometer per jaar maakt. Nou ja, veel andere­ ­kilometers zijn terug te vinden op de teller van zijn motor, een ­Aprilia Tuono.

Het oordeel

Of hij iets met auto’s heeft? “Jazeker! Ik doe vrijwel al het onderhoud zelf. Lekker sleutelen, verdiepen in de techniek. Een auto heeft weinig geheimen voor mij. Het kost wel veel tijd, maar dat mag. Het is tenslotte een hobby. Vooral als iets niet te maken lijkt of als ik er een speciaal stukje gereedschap voor moet bedenken, dan ga ik er echt helemaal voor.”

Italianen hebben ook iets met techniek; daarom is Marcel in zijn nopjes met de Giulia. “Het is een snelle, soepele auto met genoeg motorvermogen. Ik heb een route uitgekozen met zowel snelweg als bochtige wegen door het buitengebied. Hij is snel en stuurt licht. Hoewel het stuurgevoel op de snelweg iets minder licht zou mogen zijn, daar is het wat zenuwachtig. Maar verder is het heerlijk rijden.

De automaat pakt snel op, en kies je via een knop voor een dynamischer karakter, dan trekt de motor iets verder door in de toeren en wordt hij echt heel sportief. Maar voor woon-werkverkeer zou ik voor de economische of normale stand gaan. Is ook een stukje zuiniger”, aldus Marcel.

De testrijder houdt van gadgets en kan daarom zijn hart ophalen in de Giulia: “Het dashboard knippert om je welkom te heten als je instapt en ook de stoel schuift dan netjes aan. Echt mooi. Als je kiest voor de verschillende rijkarakters verkleurt het schermpje van groen naar rood. Prachtig. Net als het interieurdesign: dat is heel sportief en toch comfortabel.

In de stoelen kun je de zijkanten tijdens sportief rijden helemaal ­tegen je aan zetten waardoor je rechtop blijft zitten in de bocht. Of ruimer wanneer je gewoon van a naar b rijdt.”Marcel heeft genoten van de ‘bella macchina’ (mooie auto). “Ik zou hem zeker overwegen. Hij past hele­maal bij mij. Ligt goed op de weg en ziet er stoer en sportief uit.”

Marcel kan het uiterlijk van de Alfa Romeo Giulia wel waarderen: “Een mooie auto. Een beetje bravoure straalt er ook wel van af. Goed gestileerd, mooie verhoudingen en een strakke voorkant. Daar houd ik van.” Hij wijst op de grote wielen met prachtige velgen. “Al met al een heel stoere auto. Typisch Italiaans design, zoals je mag verwachten van een merk als Alfa.”

Tien Plus- en/of Minpunten

 +  Superfijne stoelen.
 +  Ruim.
 +  Veel zicht rondom.
 +  Complete uitrusting.
 +  Goed doseerbare remmen.
 +  Grote kofferbak.
 +  Lekkere reiswagen.
 +  Fijne automaat.
 + / –  Stuurt licht; wel wat zenuwachtig op snelweg.
 –  Schakelflippers hinderen gebruik richtingaanwijzer.

De concurrentie

Andere sportieve automaat-sedans

BMW 320IA

 • 184 pk
 • 7 cm langer
 • C-label, 129 g CO2/km, 1 op 17,5*
 • Vanafprijs €48.615

MERCEDES-BENZ C 200

 • 197 pk
 • 5 cm langer
 • C-label, 136 g CO2/km, 1 op 16,7*
 • Vanafprijs €46.287

AUDI A4 40 TFSI

 • 190 pk
 • 10 cm langer
 • C-label, 132 g CO2/km, 1 op 17,2*
 • Vanafprijs €42.240

Vind al onze autotests terug op www.plusonline.nl/auto

Bron(nen):
Trefwoorden: