Duurste autoverzekering in Noord-Holland

Getty Images

Noord-Hollanders betalen het meeste voor hun autoverzekering, gemiddeld 89,70 euro per maand. Friezen zijn met gemiddeld 60,71 euro per maand, het voordeligst uit.

Dat blijkt uit de Datamonitor Autoverzekering van de financiële vergelijkingssite Geld.nl. De cijfers hebben betrekking op de eerste helft van 2022. Na Noord-Holland zijn inwoners van Zuid-Holland, Flevoland, Limburg en Noord-Brabant het meeste kwijt voor de verzekering. Overijssel, Groningen, Drenthe en Zeeland behoren naast Friesland tot de goedkoopste provincies. In het algemeen zijn de premies in provincies met grote steden en veel verkeer hoger dan in rustiger provincies. Ook criminaliteit speelt een rol: terwijl er in Noord-Holland veel autodiefstallen waren, was Friesland juist relatief veilig.

In de vier grote steden zijn autoverzekeringen het duurst, zelf duurder dan de gemiddelde premie in Noord-Holland. Rotterdammers betalen met gemiddeld 106,08 euro het meest, gevolgd door Hagenaren (101,53 euro), Amsterdammers (101,05 euro) en Utrechters (93,34 euro).

Goedkoper

Over de hele linie zijn autoverzekeringen het eerste half jaar van 2022 iets goedkoper geworden. De gemiddelde premie daalde van 82,27 euro per maand naar 80,74 euro. Geld.nl geeft als verklaring dat er in 2021 minder voertuigcriminaliteit was, zoals diefstal, autobranden en vandalisme. In 2022 zijn die gunstige schadecijfers verwerkt in de premies. Geld.nl verwacht dat de premie de komende tijd weer gaan stijgen. Doordat mensen weer meer op pad gaan, neemt de criminaliteit toe. Daarnaast zorgt de inflatie ervoor dat reparaties duurder worden. Deze hogere kosten zullen de komende tijd doorwerken in de premies.

Bron: Geld

Auteur