Gebruik telefoon in houder ook levensgevaarlijk

Een telefoon bedienen achter het stuur is levensgevaarlijk, die boodschap staat al jaren centraal in campagnes om de verkeersveiligheid te vergroten. Wanneer de telefoon in een houder zit, mag je deze gebruiken. Maar ook dat blijkt levensgevaarlijk.

Wanneer een smartphone in een houder zit mag een bestuurder gewoon berichten lezen en versturen. Alleen wanneer je een telefoon in de hand hebt tijdens het rijden ben je strafbaar. Uit onderzoek van Stichting Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid (SWOV) blijkt dat het niet uitmaakt of de telefoon in hand of in een houder zit, beide manieren zijn even gevaarlijk.

Toch komt er waarschijnlijk geen verbod op het gebruik van de telefoon in een houder, omdat weggebruikers ook gebruik moeten kunnen maken van apps die de rijveiligheid wel bevorderen. Een woordvoerder van de Ministerie van Infrastructuur laat aan consumentenprogramma Radar weten dat bijvoorbeeld een navigatie-app weggebruikers kan wijzen op een ongeval of omleiding. “Dat is goed voor de verkeersveiligheid en de doorstroming.”

Wel gaat de Nationale Politie strenger controleren op telefoongebruik in de hand. Hiervoor werd begin 2019 een speciale flitscamera gepresenteerd. De boete voor fietsers is 95 euro en voor automobilisten 240 euro. Sinds 1 juli 2019 is het gebruik van alle elektronische apparaten in de hand verboden tijdens het rijden, dus ook navigatiesystemen en tablets.

Bronnen: Rijksoverheid, Radar