Lang geen eigen auto gehad; hoe zit het met de no claim binnen mijn nieuwe autoverzekering?

Ik ben 66 en heb 42 jaar een eigen auto gehad. In die periode heb ik een hoge no claim opgebouwd. De laatste jaren heb ik alleen maar in de auto van mijn vriendin gereden. Nu wil ik weer een eigen auto kopen. Kunt u mij zeggen of ik mijn opgebouwde no claim korting bij de premie voor mijn nieuwe autoverzekering mee wordt genomen? Het is toch duidelijk dat ik goed kan autorijden.

Bij de bepaling van de hoogte van de premie van een autoverzekering houdt een verzekeringsmaatschappij normaal gesproken rekening met het aantal schadevrije jaren door een no claim korting toe te passen. Op deze manier kan het aantal schadevrije jaren ervoor zorgen dat de premie aanzienlijk lager uitvalt. 

Wanneer u echter stopt met autorijden of u heeft vanwege een andere reden (tijdelijk) geen autoverzekering meer dan moet u er rekening mee houden dat uw schadevrije jaren niet onbeperkt geldig blijven. Na het beëindigen van een autoverzekering zijn de schadevrije jaren die u heeft opgebouwd in principe nog één jaar geldig. Wordt deze termijn van een jaar overschreden dan zullen de schadevrije jaren verlopen en zult u opnieuw no claim moeten gaan opbouwen. Deze termijn van een jaar kunt u verlengen tot (bij de meeste verzekeringsmaatschappijen) een termijn van drie jaar. U moet dan de verzekering niet opzeggen maar opschorten (tijdelijk stopzetten). 

U geeft aan dat u langer dan drie jaar geen autoverzekering heeft gehad. Ook als u uw verzekering zou hebben opgeschort, moet u er dus rekening mee houden dat geen no claim korting zal worden toegepast op de premie voor uw autoverzekering. 

Nicole Goud is fiscalist en jurist met jarenlange ervaring in m.n. de belastingadvieswereld (sinds 1987). Ook was zij een aantal jaren werkzaam bij een opleidingsbedrijf voor financiële dienstverlening waar zij lesmateriaal schreef en ontwikkelde voor o.a. banken, verzekeringsmaatschappijen, accountants en financiële planners op juridisch en fiscaal gebied. Sinds enige tijd is zij eigenaar van Akto, uw erfcoach en meer (www.akto.nu).