Lightyear lanceert eerste zonneauto

Op 25 juni 2019 heeft het Nederlandse bedrijf Lightyear bij zonsopkomst zijn eerste prototype van een elektrische auto gelanceerd die ontworpen is als zonneauto, dus met zonnecellen. De auto heet Lightyear One, hij zou dankzij zonne-energie langer zonder laadsessies kunnen.

De Lightyear One is voorzien van zonnecellen, die beslaan in totaal uit bijna vijf vierkante meter over het hele oppervlak. De fabrikant belooft dat het veiligheidsglas van de zonnecellen sterk genoeg is om er overheen te kunnen lopen. 

800 kilometer

Een prima gewicht en een goede stroomlijn zorgen voor een laag stroomverbruik en daarmee een grotere actieradius. Vooralsnog houden de makers de capaciteit van het accupakket achter gesloten deuren, hetzelfde geldt voor het gewicht. Waarschijnlijk weegt de Lightyear One minder dan 1.500 kilo.

De auto moet volgens de makers tot 725 kilometer ver kunnen komen, allemaal dankzij de zonne-energie. In de winter op de snelweg rijden met de verwarming aan maakt een verschil: dat geeft een rijbereik van zo’n 400 kilometer. Onder perfecte omstandigheden ligt 800 kilometer binnen bereik.

Per dag moet het mogelijk zijn om tussen de 50 en 70 kilometer op zonne-energie te kunnen rijden. Vanwege de speciale banden is de topsnelheid gelimiteerd op 160 kilometer per uur.

Laadsessie

Volgens Lightyear moet je onder ideale omstandigheden bij een jaarkilometrage van 20.000 kilometer 40 procent van die kilometers op zonne-energie af kunnen leggen.

Uiteraard ben je wel afhankelijk van de lichtintensiteit. In januari in Nederland zou je slechts 154 kilometer in de maand op zonne-energie kunnen rijden, terwijl dat in juli op kan lopen tot 1.190 kilometer.

In bijvoorbeeld Portugal zou je in het mooiste geval bijna drie maanden zonder laadsessie aan een laadpaal kunnen doen.

Auto aan stekker

Gelukkig kan de auto ook nog gewoon thuis aan de stekker. Per uur krijg je er aan het stopcontact tot 40 kilometer aan actieradius bij. Na een uur laden aan een snellader heb je alweer een rijbereik van 550 kilometer.

In 2021 hoopt Lightyear de eerste exemplaren van de Lightyear One uit te leveren. Voor 119.000 euro, exclusief belasting, is een auto uit de eerste serie van vijfhonderd stuks te reserveren via de website. Per maand komt het leasebedrag uit op zo’n 1.879 euro.

Lightyear streeft uiteindelijk naar een productieaantal van vijftienhonderd exemplaren per jaar.

Bron(nen):