Mobiel parkeren: hoe werkt het en wat zijn de mogelijkheden?

Getty Images

Met mobiel parkeren staat u niet meer in de rij voor de parkeerautomaat, maar start en stopt u de parkeertijd op uw eigen telefoon. Wat zijn daar de voordelen van? En kleven er ook nadelen aan zo’n parkeerapp?

Mobiel parkeren kan inmiddels op nagenoeg alle parkeerplaatsen waar u normaal gesproken betaalt om een x-aantal uur te parkeren. Staat uw auto er langer dan waarvoor u van tevoren heeft betaald, dan loopt u het risico op een parkeerboete. Met mobiel parkeren is dat verleden tijd.

Mobiel parkeren uitgelegd

Om mobiel te parkeren, volgt u vier stappen:

1. Parkeerplaats. U parkeert de auto op een betaalparkeerplaats. Op iedere parkeerautomaat staat het nummer van de parkeerzone x. Dit nummer heeft u nodig bij de volgende stap.

2. Inchecken. U opent de app van mobiel parkeren. De meeste aanbieders zien meteen waar u bent en vullen het nummer van de parkeerzone automatisch in. Controleer dit nummer nog wel even of vul het zo nodig handmatig in. Druk op START - hierdoor start uw parkeertijd.

3. Uitchecken. Wanneer u terugkomt bij de auto, zet u de parkeertijd via de app weer stil. U betaalt dus nooit te veel parkeergeld. Het kan voorkomen dat het afmelden niet lukt - check dus altijd in uw parkeergeschiedenis of het goed is geregistreerd. Is dat niet het geval, neem dan direct contact op met uw aanbieder om uw parkeeractie alsnog te stoppen.

4. Afrekenen. Afhankelijk van de aanbieder betaalt u de parkeerkosten maandelijks of (twee)wekelijks via uw bankrekening of creditcard.

Voordelen parkeerapps

Het grote voordeel is dat u vooraf geen inschatting hoeft te maken van uw parkeertijd: aan zuivere parkeerkosten betaalt u dus nooit te veel of te weinig. Verder staat u niet meer in de rij bij de parkeerautomaat.

Nadelen parkeerapps

De verschillende aanbieders van parkeerapps berekenen servicekosten bovenop de parkeerkosten. Deze kosten verschillen per aanbieder: per parkeeractie tussen de € 0,19 en € 0,34. Daarnaast kan het voorkomen dat de aanbieder u hoge parkeerkosten in rekening brengt als u vergeet uw parkeeractie te stoppen of als het stoppen mislukt (zie ook stap 3 hierboven). En als u per ongeluk de verkeerde parkeerzone heeft aangeklikt, loopt u alsnog het risico op een parkeerboete.

Dit zegt de Consumentenbond

De Consumentenbond heeft de verschillende aanbieders van mobiel parkeren tegen het licht gehouden. Daaruit bleek dat Parkmobile en MyOrder het meest voordelig zijn. EasyPark is voordelig als u minder dan een uur parkeert. En Yellowbrick is duurder, maar heeft als extraatje dat hij ook in de parkeergarages van Q-Park werkt. Bovendien heeft Yellowbrick een samenwerking met de ANWB, waardoor de kosten voor ANWB-leden lager uitvallen. Tot slot: als u vaak parkeert, is een parkeerapp-abonnement het overwegen waard.

Auteur 
Bron 
  • Consumentenbond