Schadeformulier vaak misbruikt

De Telegraaf berichtte onlangs over automobilisten die na een ongeval ernstig werden bedreigd door de tegenpartij. Volgens de krant is dit het kwalijke gevolg van de wettelijke plicht het schadeformulier volledig in te vullen, inclusief adresgegevens. Het Verbond van Verzekeraars gaat nu in gesprek met andere Europese koepelorganisaties.

De automobilisten die in de Telegraaf  aan het woord kwamen, kregen te maken met ernstige bedreigingen. Een van hen kreeg thuis bezoek van een aantal ongure types en zijn auto ging in vlammen op. Van een andere automobilist werd de auto vernield.

Incidenten

Het Verbond van Verzekeraars heeft inmiddels gereageerd op de berichtgeving. De organisatie is enorm geschrokken, zegt woordvoerder Oscar van Elferen in de Telegraaf. Het Verbond weet niet hoe vaak het voorkomt dat een eenvoudige schade zo escaleert, maar vermoedt dat het om incidenten gaat. Van Elferen benadrukt dat het Verbond zich realiseert dat de impact voor gedupeerden groot kan zijn.

Europese standaard

Nederlandse verzekeraars kunnen het schadeformulier niet zomaar even aanpassen: het schadeformulier is namelijk een Europese standaard. Het Verbond heeft nu beloofd het misbruik van het schadeformulier aan te kaarten bij Insurance Europe, de Europese koepelorganisatie voor verzekeraars. Een mogelijke oplossing is om alleen nog maar gegevens van de verzekeringsmaatschappijen in te vullen, denkt het Verbond.

Schadeformulier

In geval van een aanrijding met twee of meer partijen, blijft het belangrijk om gezamenlijk het schadeformulier compleet in te vullen. Dit voorkomt mogelijke problemen bij de schadeafhandeling. Het invullen van het schadeformulier kan ook via de app Mobiel Schade Melden van het Verbond van Verzekeraars.

Waarborgfonds

Noteer zo mogelijk ook de gegevens van getuigen en maak foto’s van de aanrijding en de schade(s). Noteer ook de gegevens van de verzekering van de tegenpartij. Heeft u alleen het kenteken van de tegenpartij, vraag dan de gegevens op bij de politie of bij uw eigen verzekering. Blijft de tegenpartij onbekend, dan kunt u de schadeclaim neerleggen bij het Waarborgfonds Motorverkeer [link: https://waarborgfonds.vereende.nl.

Meer info: Verbond van Verzekeraars