10 heldere antwoorden op beautyvragen

Leuk, de vele reacties op de oproepjes over beauty in Plus Magazine en op PlusOnline. Een selectie van uw vragen – en de antwoorden – over de verzorging van uw huid, haar en nagels. Bedankt voor het meedoen!

Vraag 1.

Ik kleur mijn haar met L’Oréal Paris Excellence Age Perfect, maar de kleur vervaagt vrij snel. Toch was ik mijn haar maar tweemaal per week. Doe ik iets verkeerd? Of moet ik de kapper mijn haar laten kleuren?
Mw. C.G. Erdtsieck

Deze kleuring is wat transparant en dekt dan iets minder. Je krijgt daardoor wel een natuurlijk effect en een grijze uitgroei valt minder op doordat het gekleurde haar en de uitgroei geleidelijk in elkaar overvloeien. Nadeel kan zijn dat de kleur sneller vervaagt. Producten met een extra lang houdende kleur, zoals L’Oréal Paris Récital Préférence (€16,99), geven een sterkere dekking, maar de kleur wordt ook egaler en iets minder natuurlijk. De kleur nog langer behouden? Gebruik een product dat kleur fixeert en beschermt: Surya Brasil Color Fixation (v.a. €5,25).

Vraag 2.

Ik heb een lam en dus hangend ooglid. Een operatie van een oogspiertje zit er niet in, maar misschien is het met make-up een beetje te camoufleren?
Ineke Handgraaf
Omdat er van het hangende ooglid meer zichtbaar is dan van het goede ooglid, kun je op het hangende ooglid een donkere oogschaduw aanbrengen en op het goede ooglid een iets lichtere kleur. Lichte tinten maken optisch groter, donkere juist kleiner. Het is even uitproberen. In L’Oréal Paris Palette Nude (€19,99) zitten tien tinten oogschaduw, van licht naar donker, waarmee je eindeloos kunt experimenteren.

Vraag 3.

Ik heb forse pigmentvlekken in mijn gezicht, die ik verberg met een concealer. ’s Zomers worden de vlekken zo donker dat ze daar doorheen schijnen. Als ik een product met een hoge beschermings­factor aanbreng en daaroverheen een concealer, werkt de beschermingsfactor niet goed meer. Is er een concealer mét beschermings­factor? Of een andere truc?
Barbara Köhne

Om pigmentvlekken te camoufleren én de huid tegen de zon te beschermen is er een dekkende poeder met een hoge beschermingsfactor: Vichy Idéal Soleil Compact Poeder SPF30 (€21,45). Omdat op donkere pigmentvlekken cosmetische antipigment­crèmes weinig ­effect hebben, kun je overwegen om de pigmentvlekken te laten verwijderen met de lichtflits­methode of met laserbehande­lingen. Ook met bevriezing (cryotherapie) kunnen pigmentvlekken worden aangepakt. Prijzen verschillen per kliniek en per gebied dat behandeld moet worden. Dus wel eerst prijzen vergelijken!

Vraag 4

Ik krijg witte haartjes op mijn kin. Ik verwijder ze met een pincet, maar ze komen steeds weer terug. Wat te doen?
Ineke Caljouw
Met laser kun je donkere haartjes min of meer definitief laten verwijderen, maar blonde of witte haartjes helaas niet. Sneller dan met een pincet onthaar je het gezicht met harsstrips: Chilly Silx Face Harsstrips voor gevoelige huid (€6,79). Nog sneller en makkelijker is een elektrisch epileerapparaatje voor het gezicht, zoals de Carmen Elegance epilator (€30).

Vraag 5

Waarom is er voor kinderen wel een shampoo die niet in de ogen prikt en voor volwassenen niet?
Mw. J.M. van Rooden

Kindershampoos reinigen het haar; niets meer en niets minder. Het haar van volwassenen heeft vaak ook verzorging nodig. Gelukkig zijn er ook voor volwassenen shampoos die niet in de ogen prikken, het haar reinigen én het de nodige verzorging geven. Decubal Milde Shampoo bijvoorbeeld (€8,99).

Vraag 6

De nagels van mijn handen brokkelen zomaar af. Soms is de nagel al slecht bij de nagelaanzet. Is daar iets aan te doen?
Thea Valks

Voor zwakke nagels kunnen heel wat oorzaken zijn. De nagels kunnen ‘gewoon’ zwak zijn geworden. Dan kan een nagelverharder als Essie Strong Millionails (€12,99) ze sterker maken. Bestanddelen als ijzer, aminozuren en kevlar zorgen voor een keihard laagje op de nagels, waardoor ze minder makkelijk breken. Een gebrek aan het mineraal zink kan ook de boosdoener zijn. Een voedingssupplement met zink versterkt de nagels van binnenuit. Solgar Skin, Nails & Hair (€17,95) is zelfs speciaal samengesteld om nagels, huid en haar van de nodige voedingsstoffen te voorzien. Behalve aan de tenen kun je ook aan de vingers kalknagels krijgen. Excilor (€20,99) breng je op de nagel aan. Wel minimaal drie maanden lang ’s ochtends en ’s avonds aanbrengen, want schimmelnagels zijn echt heel hardnekkig.

Vraag 7

Ik lees regelmatig dat retinol goed is tegen rimpels. Waarom zijn er zo weinig crèmes te koop met dit ingrediënt?
Emmy

Er zijn juist veel antirimpelproducten met retinol, maar toegegeven: ze zijn niet altijd makkelijk verkrijgbaar. De hoogste concentratie aan retinol vind je in Medik8 Retinol 10TR 1% retinol (www.medik8.nl €61), Paula’s Choice Resist 1% Retinol Booster (www.paulaschoice.nl €55,90), ­Dermalogica Overnight ­Retinol Repair 0,5% retinol (o.a. de Bijenkorf €119) en La ­Roche Posay Redermic R (in de apotheek, €29,75).

Vraag 8

Sinds een paar maanden gebruik ik de shampoo Plantur 39. Ik heb hier veel baat bij: geen ernstig haarverlies meer! Wat zit hierin dat het haarverlies remt?
Mw. S. Zijlstra

Het werkzame bestanddeel in Plantur 39 is ­cafeïne, wat uitputting (en dus uitval) van het haar zou voorkomen. Maar er zijn (nog) geen wondershampoos tegen haarverlies. Misschien hebt u de laatste tijd ook minder stress, eet u gezonder en masseert u de hoofdhuid goed tijdens het wassen. Samen met de cafeïneshampoo zou dat het haarverlies kunnen tegengaan.

 

Vraag 9

Hoe kom ik van mijn onderkin af: operatief of kan ik ook smeren? Ik ben 60 jaar en heb er al vijf jaar last van!
Loes Hormann-Evers

Helaas krijg je met smeren het overtollig vetweefsel niet weg. Hier moet je echt denken aan een liposuctie (wegzuigen van vet) van de onderkin, eventueel in combinatie met een hals-/neklift om de uitgerekte huid weer strak te trekken.

Vraag 10

Is er een crème die echt pigment- of ouderdomsvlekjes laat verdwijnen en zo ja welke?
Tanja van den Berg

De enige crème die snel helpt tegen pigmentvlekken bevat 2 tot 4 procent van het blekende hydroquinone. Maar zo’n crème is alleen op doktersrecept verkrijgbaar: ondeskundig gebruik kan namelijk leiden tot witte vlekken.

Het effect van cosmetische antipigmentcrèmes is minder spectaculair. Deze producten gaan de donkere vlekken ­bijvoorbeeld met vitamine C (ascorbinezuur) te lijf. Vitamine C heeft een verhelderend effect, maar voor zichtbaar resultaat heb je wel een lange adem nodig. Zin hebben deze producten zeker, ook omdat ze de huid beschermen tegen uv-straling (dé veroorzaker van pigmentvlekken). Goed voorbeeld: ­Biodermal Pigmentcrème SPF15 (€23,35).


 

Slakkengel

Een vraag die mij vaak bereikt is: “Bestaat er echt niks tegen wallen en blauwe kringen onder je ogen? Ik heb alles al geprobeerd, maar niets werkt!” Welnu, laten we de moed niet verliezen, misschien heb ik nú een blijde boodschap voor u.

Maar laat ik u, ter mentale voorbereiding, eerst even mee terugnemen naar die onvergetelijke zomeravond in mijn tuin toen ik, gezeten op de schommelbank naast de caravan, een adembenemend schouwspel waarnam. Tegen de deurpost van mijn gezellig onderkomen bevond zich een soort mini-Zeeuwse bolus waarin, als je héél goed keek, enig leven zat. Nader onderzoek wees uit dat het hier om twee parende, of in elk geval in intieme verstrengeling gewikkelde naaktslakken ging. En zoals dat wel vaker gaat als ik een biologie­les in praktijk gebracht zie: ik was tot tranen toe geroerd. Die avond ben ik echt van slakken gaan houden. Minder dan van mijn poes, maar toch. Het enge was eraf, je zou ze bijna aaien.

Zo kwam het dat het goede nieuws dat ik u nu zal brengen mij niet als gruwelijk voorkwam, maar als iets – ja, vertederends. Onlangs heeft een vriendin van mij, daartoe aangemoedigd door een krantenbericht, een tube slakkengel aangeschaft. Slak-ken-gel. Veel geëxperimenteer (probeer het u maar niet voor te stellen) heeft uitgewezen dat de slijmerige sporen die ze achterlaten bij het verwoesten van uw sla of sierplant – óf de sporen van hun innig samenzijn ­– gunstig inwerken op wallen onder de ogen. En mijn vriendin gelooft dat. Sinds drie weken bestrijdt zij haar vermoeide blik met het zacht glanzende goedje. Te kort om nog van resultaat te spreken, maar er is hoop. ▪

 

Bron(nen):