Beautyblog: permanente make-up, doe ik het of doe ik het niet?

Getty Images

Ruim 20 jaar geleden heb ik mijn wenkbrauwen een andere vorm en meer volume gegeven door ze permanent op te laten maken.

De kleurstoffen van permanente make-up (PMU) worden net als bij een tatoeage ín de huid gebracht, maar wel minder diep. Daardoor vervaagt de kleur dus in de loop der tijd. Toch heb ik ruim 15 jaar lang plezier gehad van mijn ‘nieuwe’ wenkbrauwen, want ik hoefde niet meer iedere ochtend met wenkbrauwpotlood en -poeder in de weer. En na een duik in het water waren mijn wenkbrauwen nog even perfect als daarvoor.

Nu de kleurstoffen nagenoeg uit mijn huid verdwenen zijn, overweeg ik een nieuwe behandeling. Dus ging ik me er opnieuw in verdiepen: zou er wat veranderd zijn? 
Er blijken tegenwoordig twee manieren waarop PMU kan worden aangebracht: met een naald en met een mesje (microblading). Omdat men het tegenwoordig nóg subtieler doet dan vroeger en de pigmenten gedurende de eerste weken nog wat oplichten, wordt altijd een nabehandeling geadviseerd.

Net als toen worden de wenkbrauwen eerst met een gewoon wenkbrauwpotlood getekend. Daarbij heb je natuurlijk zelf inspraak: welke vorm vind je het mooist, welke kleur past het best bij je. Pas als je helemaal tevreden bent, wordt de permanente make-up in ongeveer anderhalf uur aangebracht. Twintig jaar geleden deed dat behoorlijk veel pijn, en dat schijnt tegenwoordig niet anders te zijn. Dus misschien is het handig om van tevoren een pijnstiller in te nemen. 
Het mooist is het als er eerst fijne haartjes worden getekend en er daarna een wat zachtere schaduw over het geheel wordt aangebracht, alsof je je wenkbrauwen hebt opgemaakt met een wenkbrauwpoeder.

Destijds heb ik wekenlang met lelijke korsten rondgelopen, maar nu heb ik gelezen dat als je de wenkbrauwen voortdurend insmeert met een zalf, er nauwelijks korstvorming is. Bovendien blijkt uit mijn onderzoekje dat er tegenwoordig er gewerkt moet worden met apparatuur waarin een hygiënemodule geplaatst kan worden. De veiligheid van de pigmenten is in Nederland sinds 2004 ook wettelijk gewaarborgd. Er is zelfs wetgeving die eisen stelt aan de veiligheid en hygiëne in de salon. In de behandelruimte moet daarom een certificaat aanwezig zijn, waaruit blijkt dat de salon aan alle eisen voldoet.

Nee, ik maak nog niet direct een afspraak bij permanente make-upspecialist. Eerst even moed bijeenrapen en sparen. De behandeling mag dan vandaag de dag veiliger zijn en het resultaat nog mooier, de prijs is behoorlijk hoger – voor de wenkbrauwen zo tussen de 325 en 450 euro.

Sylvia Aué, de lifestyleredacteur van Plus Magazine, geeft op PlusOnline haar persoonlijke tips op het gebied van mode & beauty

Auteur