PlusOnline.nl maakt gebruik van cookies: functioneel, om instellingen en voorkeuren te onthouden, voor beter en eenvoudiger navigeren en inloggen; analytisch, om bezoeken bij te houden en te bestuderen; voor commerciële doeleinden, om bij te houden hoe vaak bepaalde advertenties zijn getoond en geklikt; voor targeting doeleinden, om advertenties op uw interesses te kunnen aanpassen en zodat andere sites ook gerichte advertenties kunnen tonen. Door hiernaast op akkoord te klikken, of door gebruik te blijven maken van deze website gaat u hiermee akkoord. Lees voor meer informatie ons Cookiebeleid.

Akkoord

Belaste inkomsten uit verhuur

Vraag van de week

Mijn dochter kan na haar echtscheiding geen andere woning vinden voor haar en haar twee kinderen en woont daarom bij mij. Als ik verhuis en de woning aan haar verhuur zijn de huurinkomsten dan belast?

Wanneer u verhuist naar een huurwoning, valt de waarde van de woning die u aan uw dochter verhuurt in box 3. Over die waarde betaalt u, na aftrek van de vrijstelling vermogensrendementsheffing van nu 1,2 procent. De huurinkomsten zelf zijn vrij. Mocht u nog een schuld hebben op de woning, dan mag u die in box 3 in mindering brengen op de schuld (wel met een drempel van € 3000).
Uw dochter gaat huur betalen voor het gebruik van uw woning. Omdat zij slechts een klein inkomen heeft doet u er goed aan om de huur niet hoger te laten zijn dan € 568 per maand. Uw dochter kan dan huurtoeslag aanvragen. Rekent u uw dochter een maandelijkse huur van € 550, dan ontvangt u jaarlijks € 6.600 aan huurinkomsten.

Dat is ruim voldoende om de jaarlijkse kosten voor onderhoud en zakelijke lasten te dragen. Door de huurtoeslag betaalt uw dochter netto 275 huur per maand. Terwijl u zelf ongeveer € 1500 per jaar aan extra inkomsten hebt uit de verhuur, na aftrek van kosten voor onderhoud, zakelijke lasten en belasting box 3.

Reactie toevoegen