F-formulier: aangiftebiljet inkomstenbelasting na overlijden

Mijn man is een paar maanden geleden overleden. We kregen al een verzoek tot het doen van aangifte erfbelasting, maar deze week ontvingen we ook een F-formulier voor de aangifte inkomstenbelasting. Moeten we dat nu invullen of kan dat ook later?

Het F-formulier ontvangt u om de aangifte inkomstenbelasting van uw overleden man te doen. Vreemd genoeg kunt u dit formulier alleen op papier invullen en is er nog geen digitale versie beschikbaar. Gelukkig is de bijlage met aanvullende informatie altijd erg informatief en kunt u de rekenmodellen gebruiken om de aftrekposten en belastingheffing te bepalen.

U mag het F-formulier direct invullen en insturen, maar gemakkelijker is het om dit te doen als u ook voor u zelf aangifte inkomstenbelasting 2019 aangifte doet (na 1 maart volgend jaar). Dat kan gemakkelijker zijn omdat u voor 2019 nog wel fiscaal partner bent en u dus voor 2019 net als de jaren daarvoor kunt schuiven met de aftrekposten en ze daar toepassen waar ze het meest profijtelijk zijn.

Bij de aangifte inkomstenbelasting van uw man mag u ondanks het feit dat hij niet het hele jaar inkomen heeft gehad toch rekening houden met de volledige heffingskortingen. Juist deze heffingskortingen zorgen er vaak voor dat uw man minder naheffing of zelfs mogelijk nog geld terug krijgt over het jaar waarin hij is overleden. Omdat u de langstlevende bent, kan het - zoals gezegd - op zich gemakkelijker zijn om de aangifte van beiden volgend jaar tegelijk te doen. Waar u wel rekening mee moet houden is dat in dat geval de volledige afronding van de nalatenschap langer op zich laat wachten; er is immers nog niet bekend welke schuld of vordering voor wat betreft de inkomstenbelasting in de nalatenschap moet worden opgenomen. Na het overlijden van een alleenstaande of van een langstlevende is het daarom sowieso beter niet te lang met de aangifte te wachten.

N.B. De eventuele inkomstenbelastingschuld of -vordering moet overigens ook worden opgenomen in de aangifte erfbelasting.  

Mr. Nicole GoudMr. Nicole Goud is fiscalist en jurist. Zij is ruim 15 jaar als belastingadviseur werkzaam geweest, heeft een aantal jaren gewerkt binnen de advocatuur en als auteur bij een opleidingsbedrijf voor financiële dienstverlening op het gebied van o.a. erfrecht, familierecht, en het fiscale recht (erf- en schenkbelasting, inkomstenbelasting, bedrijfsopvolging). Ook heeft zij ervaring in de notariële boedelpraktijk. Sinds een aantal jaar is zij eigenaar van Akto, uw erfcoach en meer (www.akto.nu) en houdt zij zich bezig met financieel en juridisch advies voor senioren met de focus op de afwikkeling van nalatenschappen. Sinds 21 maart 2019 is zij ook RegisterExecuteur.