PlusOnline.nl maakt gebruik van cookies: functioneel, om instellingen en voorkeuren te onthouden, voor beter en eenvoudiger navigeren en inloggen; analytisch, om bezoeken bij te houden en te bestuderen; voor commerciële doeleinden, om bij te houden hoe vaak bepaalde advertenties zijn getoond en geklikt; voor targeting doeleinden, om advertenties op uw interesses te kunnen aanpassen en zodat andere sites ook gerichte advertenties kunnen tonen. Door hiernaast op akkoord te klikken, of door gebruik te blijven maken van deze website gaat u hiermee akkoord. Lees voor meer informatie ons Cookiebeleid.

Akkoord

Hoeveel spaargeld is belastingvrij?

De deskundige legt uit

Nu het einde van het jaar in zicht is willen mijn man en ik graag weten hoeveel spaargeld in box 3 van de Inkomstenbelasting we mogen hebben voordat de fiscus ons een aanslag oplegt zodat we eventueel nog wat kunnen schenken aan onze kinderen.

U betaalt in box 3 van de Inkomstenbelasting belasting over het saldo van bezit en schuld. Hebt u geen schulden, dan hoeft u zich alleen op uw bezit te concentreren. In box 3 geldt een algemene vrijstelling van 20.661 euro per persoon, als echtpaar mag u dus altijd 41.332 euro bezitten voordat u belasting betaalt. Hebt u of uw partner een laag inkomen en bent u ouder dan 65 jaar dan is een extra vrijstelling mogelijk. Is het inkomen lager dan 13.978 euro bruto, dan mag u 27.350 euro extra spaargeld hebben. Is het inkomen tussen de 13.978 euro en 19.445 euro dan heeft u een extra vrijstelling van 13.675 euro. Hebt u beide bijvoorbeeld AOW en een klein pensioen, dan mag u maximaal 96.032 euro spaargeld hebben voordat u belasting betaalt in box 3.

Bedenk dat u in box 3 niet alleen het saldo van uw bankrekening opgeeft, maar ook de (over)waarde van een tweede huis en andere bezittingen, zoals de waarde van een lijfrentepolis waar u eerder geen fiscale aftrek van hebt gehad.

Hebt u durf- of maatschappelijke beleggingen gedaan dan is er nog een extra vrijstelling per persoon mogelijk van 55.145 euro. Doet u beide maximaal mee aan zowel de durf- als de maatschappelijke beleggingen, dan kunt u alle vrijstellingen in box 3 dus zelfs ophogen tot een totaal van 316.612 euro. Of het rendement op die beleggingen opweegt tegen andere beleggingen waar u wel belasting over betaalt is een heel andere vraag.

Op zoek naar de hoogste rente voor uw spaargeld? In samenwerking met MisterMedia bieden we een overzicht van de actuele tarieven.

Reactie toevoegen