Huurtoeslag en vrijgesteld vermogen 2021?

Vraag en antwoord

Kunt u mij zeggen hoe groot mijn vermogen mag zijn om in 2021 in aanmerking te blijven komen voor huurtoeslag? Wordt dit ook €50.000 net als de vrijstelling voor box 3 in de inkomstenbelasting?

Tot en met heden werd hiervoor steeds aangesloten bij het vrijgestelde vermogen van box 3 in de inkomstenbelasting. In box 3 geeft u het saldo van al uw bankrekeningen, de waarde van de effecten en andere waardevolle bezittingen op per 1 januari van het betreffende belastingjaar. Volgens de belastingplannen wordt dit vrijgestelde bedrag voor vermogen in box 3 per 1 januari 2021 verhoogd naar € 50.000 per persoon. Nu betaalt iedereen met een vermogen van minstens € 30.846 of € 61.692 met fiscaal partner belasting in box 3. Vermoedelijk vanwege deze aanzienlijke verhoging van het vrijgesteld vermogen voor de inkomstenbelasting is deze aansluiting bij de heffingsvrije voet in box 3 echter losgelaten. De vermogensgrens van de huurtoeslag voor 2021 gaat namelijk € 31.340 bedragen (met toeslagpartner: € 62.680). Om in aanmerking te blijven komen voor huurtoeslag, mag uw vermogen daarom per 1 januari 2021 niet hoger zijn dan genoemde bedragen.

N.B. Een klein voorbehoud: alle vermelde bedragen zijn overigens pas de derde week van december definitief.

Mr. Nicole Goud is fiscalist en jurist. Zij is ruim 15 jaar als belastingadviseur werkzaam geweest, heeft een aantal jaren gewerkt binnen de advocatuur en als auteur bij een opleidingsbedrijf voor financiële dienstverlening op het gebied van o.a. erfrecht, familierecht, en het fiscale recht (erf- en schenkbelasting, inkomstenbelasting, bedrijfsopvolging). Ook heeft zij ervaring in de notariële boedelpraktijk. Sinds een aantal jaar is zij eigenaar van Akto, uw erfcoach en meer (www.akto.nu) en houdt zij zich bezig met financieel en juridisch advies voor senioren met de focus op de afwikkeling van nalatenschappen. Sinds 21 maart 2019 is zij ook RegisterExecuteur.