Stelling: belastingontwijking moet verboden worden

Kranten wereldwijd hebben namen gelekt van mensen die belasting ontwijken. Toch is het niet illegaal, zoals belastingontduiking dat wel is. Wat vindt u, moet daar verandering in komen?

Wat is het verschil?

Er is een wezenlijk verschil tussen belastingontwijking en belastingontduiking. Als iemand belasting ontduikt, schetst diegene een verkeerd beeld van de werkelijkheid. Vervolgens wordt er minder belasting geheven of ergens ten onrechte voordeel toegekend. Belastingontduiking is simpelweg belastingfraude.

Belastingontwijking is wel toegestaan. Dat kan in zogenaamde 'belastingparadijzen', een titel die Nederland ook vaak krijgt toegekend: landen met een voordelige fiscale wetgeving. Mensen die in dit soort landen een tweede woning hebben, profiteren van de lage belastingdruk. Ze ontwijken belasting in hun land, maar houden zich officieel wel aan de regels.

Panama Papers

Wereldwijd hebben journalisten onderzoek gedaan naar belastingontwijking door grote bedrijven en rijke individuen. Hun resultaten zijn gepubliceerd in de zogenaamde 'Panama Papers'. Mensen die daarin genoemd worden als belastingontwijkers, waaronder Clarence Seedorf, acteur Jackie Chan en verschillende wereldleiders, worden toch in verlegenheid gebracht, ook al blijven ze officieel binnen de grenzen van de wet.

Uw mening

"Ondernemingen die zich er aan schuldig maken, leggen de rekening neer bij de overige belastingbetalers", reageerde president Obama na de onthullingen. Hij wil de wet aanpassen om belastingontwijking te kunnen bestraffen.

Onze stelling luidt: belastingontwijking moet verboden worden. Wat vindt u? Breng uw stem uit linksboven op deze pagina en laat hieronder een reactie achter.

Bron(nen):

11 Comments

Door Dennis (niet gecontroleerd) op di, 5-9-2017 - 16:09

Het is juist goed dat er nog steeds veel bedrijven en particulieren zijn die belastingen ontwijken. Een beetje concurrentie is tussen de landen zorgt ervoor dat er nog een beetje een rem zit op de tarieven. Als de bedrijven die belasting ontwijken meer belasting gaan betalen, is de consument hier uiteindelijk de dupe van.

OVerigens: de definitie van belasting ontwijken is dat het - in tegenstelling tot belasting ontduiken - juist binnen de grenzen van de wet gebeurt. Als je een specifieke methode van belasting ontwijken strafbaar maakt, is die methode vanaf dat moment geen ontwijkmethode meer maar een ontduikmethode. Belastingontwijking als geheel strafbaar maken is per definitie onmogelijk.

Illegale belastingontwijking = contradictio in terminis

Door Aat42 (niet gecontroleerd) op ma, 18-4-2016 - 10:15

Wat me in sommige commentaren opvalt is het gegeven dat er mensen zijn die menen dat belastingontwijking eigenlijk helemaal niet zo slecht is. Vergoelijkende opmerkingen als: iedereen probeert toch zo min mogelijk belasting te betalen of, belastingontwijking is slechts een manier om creatief om te gaan met de belastingdruk. Het feit dat het niet illegaal is, maar slechts gebruik maken van de mogelijkheden, betekent niet automatisch dat het in orde is. De gewone burger moet door dit gedrag onnodig absurd veel betalen om de staatshuishouding kloppend te krijgen. Onze gezondheidszorg b.v. wordt uitgekleed omdat de belastingontwijkers niet naar inkomen meebetalen aan onze voorzieningen. Het is niet illegaal maar voor mij moreel totaal verwerpelijk. Blijft nog de vraag, wat doen deze mensen eigenlijk met al het geld dat zij ons onthouden.

Door Marie-Louisa (niet gecontroleerd) op zo, 17-4-2016 - 16:28

Ik denk dat bijna iedereen die zijn belastingaangifte doet zal proberen een zo gunstig mogelijke uitkomst te bereiken. Daar is ook niets tegen, zelfs de belastingdienst vraagt u niet om zoveel mogelijk te betalen. Slechts in bijzondere situaties is men in staat om m.b.v. fiscale constructies belasting te ONTWIJKEN. Onze wetgeving heeft dit mogelijk gemaakt. Waarom zou men daar dan geen gebruik van mogen maken?

Door Aat42 (niet gecontroleerd) op za, 16-4-2016 - 12:00

Beste Anduril,

Ik ben het slechts gedeeltelijk eens met uw opmerking. Waar u schrijft over politici die alweer in de waan van de dag te hoop lopen deel ik uw mening. Zij hebben kilo's boter op hun hoofd omdat zij dit hebben toegestaan. Zij moeten dus niet zeuren, dat ben ik volledig met u eens. Ik ben het niet met u eens dat de burgers niet zouden mogen "zeuren". De burgers, u en ik ook, zijn het slachtoffer van deze praktijken en hebben daarom het volste recht om te "zeuren". Ik zou zelf overigens het woord zeuren niet gebruikt hebben.

Door hidkees (niet gecontroleerd) op vr, 15-4-2016 - 12:05

Foute vraag: belastingontwijking is geen overtreding van regels en kan dus niet verboden worden.
Het is wel schandalig, vooral wat Nederland zelf doet met zijn regels en afspraken met grote bedrijven.

Door Anonymous (niet gecontroleerd) op vr, 15-4-2016 - 08:09

Geen belasting betalen in het land waar het geld verdiend is, is immoreel en asociaal. De meeste mensen in loondienst hebben niet de mogelijkheid om überhaupt belasting te ontduiken, dus worden alle kosten die een samenleving in goede staat moet houden zoals infrastructuur, gezondheid, onderwijs en andere zaken voor gemeenschappelijk belang op scherp gezet, de mensen die toch niet zoveel hebben moeten steeds meer belasting betalen, dit kan toch niet waar zijn. De wet en regels die dit precedent scheppen voor mensen met veel geld moeten meteen aangepast worden. Het rondpompen in de financiele wereld van enorme bedragen om geen belasting te hoeven betalen leidt uiteindelijk tot ontevredenheid en opstand van de mensen die steeds dieper in de buidel moeten tasten.

Door Roos (niet gecontroleerd) op do, 14-4-2016 - 23:33

Belasting-ONTWIJKING... is een andere naam voor slim handelen?
Creatief-boekhouden is óók zo'n term, vooral rijkere mensen, die de juiste adviezen kunnen inkopen kunnen hiervan profiteren, maar ja, intussen zijn dát óók de mensen die projecten opstarten, soms zelfs mét subsidie.
Wellicht is het hele belasting-systeem een onaantrekkelijk iets, jammer. hoewel... kansen om het anders te gaan doen? Kijk eens naar... burgerinitiatief ons geld...

Door Ernst Elling (niet gecontroleerd) op do, 14-4-2016 - 21:30

Als het belasting ontwijken door vermogende particulieren, en vooral grote multinationals toegestaan blijft,dan betaalt de goedwillende burger de prijs, b.v. in de vorm van een BTW verhoging.

Door Anduril (niet gecontroleerd) op do, 14-4-2016 - 17:26

Dan is ook het gebruik van belastinggidsen e.d. niet meer toegestaan. Zo zie je, verbieden lijkt zo logisch, maar is niet doordacht.

Door Anduril (niet gecontroleerd) op do, 14-4-2016 - 17:23

Als de politiek geen goede wetten maakt - en er zelfs nog aan meewerkt - dan moeten ze niet zeuren en wij ook niet.