Stelling: belastingontwijking moet verboden worden

Getty Images

Kranten wereldwijd hebben namen gelekt van mensen die belasting ontwijken. Toch is het niet illegaal, zoals belastingontduiking dat wel is. Wat vindt u, moet daar verandering in komen?

Wat is het verschil?

Er is een wezenlijk verschil tussen belastingontwijking en belastingontduiking. Als iemand belasting ontduikt, schetst diegene een verkeerd beeld van de werkelijkheid. Vervolgens wordt er minder belasting geheven of ergens ten onrechte voordeel toegekend. Belastingontduiking is simpelweg belastingfraude.

Belastingontwijking is wel toegestaan. Dat kan in zogenaamde 'belastingparadijzen', een titel die Nederland ook vaak krijgt toegekend: landen met een voordelige fiscale wetgeving. Mensen die in dit soort landen een tweede woning hebben, profiteren van de lage belastingdruk. Ze ontwijken belasting in hun land, maar houden zich officieel wel aan de regels.

Panama Papers

Wereldwijd hebben journalisten onderzoek gedaan naar belastingontwijking door grote bedrijven en rijke individuen. Hun resultaten zijn gepubliceerd in de zogenaamde 'Panama Papers'. Mensen die daarin genoemd worden als belastingontwijkers, waaronder Clarence Seedorf, acteur Jackie Chan en verschillende wereldleiders, worden toch in verlegenheid gebracht, ook al blijven ze officieel binnen de grenzen van de wet.

Uw mening

"Ondernemingen die zich er aan schuldig maken, leggen de rekening neer bij de overige belastingbetalers", reageerde president Obama na de onthullingen. Hij wil de wet aanpassen om belastingontwijking te kunnen bestraffen.

Onze stelling luidt: belastingontwijking moet verboden worden. Wat vindt u? Breng uw stem uit linksboven op deze pagina en laat hieronder een reactie achter.

Bron 
  • Nu.nl