Sparen of beleggen?

Getty Images

Sparen of beleggen? Misschien is allebei wel beter?

Vermogen opbouwen wordt steeds belangrijker, maar doet u dit door te sparen òf t beleggen? De keuze is snel gemaakt als u kijkt naar het verleden. Beleggen levert meer op dan een maandelijkse inleg op de spaarrekening. De voordelen van beleggen kunt u alleen benutten als u bereid bent om risico’s te accepteren. Een betere optie is daarom om te sparen én te beleggen. Sparen voor uitgaven op korte termijn en beleggen voor later. Zo combineert u zekerheid met uitzicht op een hoger rendement.

  Aandelen Obligaties Sparen Inflatie
Nederland 7,9% 4,5% 3,6% 3,0%
Wereldwijd 8,0% 4,8% 3,9% 3,0%

* bron: iexprofs  Rendementen van sparen en beleggen van 1900-2012


Sparen riskanter dan beleggen
Sparen lijkt de veilige variant, je behoudt je inlegbedrag, ontvangt rente en bent beschermd door het depositogarantiestelsel. Toch is die veiligheid relatief. Als het gaat om sparen voor later (bijvoorbeeld uw pensioen), is het grootste risico niet dat uw vermogen in euro’s afneemt, maar dat u straks niet voldoende bij elkaar hebt gespaard voor levensonderhoud. Door alleen te sparen is de kans dat u uw doel behaalt vrijwel nihil. Boven de €21.139,- (of €42.278,- voor fiscale partners) betaalt u 1,2% vermogensrendementsheffing. Daarnaast heeft u te maken met geldontwaarding: inflatie. Deze was over de afgelopen 20 jaar gemiddeld 2,2% (bron CBS). De gemiddelde spaarrente was over diezelfde periode slechts 2,8% (bron CBS), waardoor het spaarrendement negatief was over de afgelopen 20 jaar:

Spaarrente 2,8% - vermogensrendementsheffing 1,2% - inflatie 2,2% = rendement -0,6%

Wilt u vermogen opbouwen of behouden dan is beleggen de meest voor de hand liggende optie om meer rendement te behalen.

[ITEMADVERTORIAL]

Doelen halen met beleggen
Het alternatief is beleggen, dat levert een hoger verwacht rendement op. De noodzaak om zelf vermogen op te bouwen en zo doelen te behalen wordt steeds belangrijker, denk hierbij aan pensioen of oude dag. Hiervoor is beleggen een goede optie. Beleggen gaat wel gepaard met meer risico en schommelingen van vermogen. U kunt deze risico’s beperken door bijvoorbeeld een goede spreiding in je portefeuille aan te brengen en vermogen voor lange termijn (>15 jaar) opzij te zetten. In onderstaande grafiek ziet u het verschil tussen sparen en beleggen in rendement per jaar bij een looptijd van 20 en 30 jaar.

  Inleg p/maand na 20 jaar * na 30 jaar* historisch rendement
Sparen €100,- €36.744,- €68.770,- 3,9%
Beleggen (aandelen wereldwijd) €100,- €59.307,- €146.815,- 8%

*Bron: rekentool van iexgeld

Formuleer wel eerst helder voor uzelf uw doelstelling. Waar wilt u vermogen voor opbouwen? Welke risico’s accepteert u? Wat is het rendement dat u nodig hebt om je doel te behalen? Hoe lang denkt u het geld te kunnen missen?

Bart Spronk is oprichter en eigenaar van Beleggingsmatch.nl. Een onafhankelijke vergelijkingssite die inzicht geeft in alle aspecten van de beleggingsdienstverleningen van banken, vermogensbeheerders en brokers.

Auteur 
  • Bart Spronk