Bespaartips voor de meimaand van Marieke Henselmans

Getty Images

Is duurzamer duurder? En hoe zet je de knop om? Bepaartips van expert Marieke Henselmans.

1. Vertrouwen

Het consumentenvertrouwen daalt gestaag. Het is een getal gebaseerd op een enquête naar ons gevoel. Door alle ontwikkelingen willen wij minder uitgeven. Dat is voor de economie niet goed, maar voor onszelf juist verstandig. Trek je dus niet veel aan van die berichten. Het is niet onze taak ‘de economie’ te redden, en wel onze taak ons eigen huishouden veilig te houden met een buffertje.

2. Is duurzamer duur?

Electrische auto’s zijn nog behoorlijk duur voor de particulier die hem niet zakelijk rijdt. We kunnen zowel op uitstoot (CO2, stikstof en fijnstof) als op kosten besparen door minder vaak de auto te pakken en vaker de fiets. Ga je toch rijden, zorg dan voor een juiste bandenspanning en laat geen zware dingen in de auto liggen. Zorg ook voor de juiste snelheid, dat scheelt uitstoot en bekeuringen.

3. Zet ook de knop om

In de jaren zeventig werden we nog plechtig door premier Den Uyl toegesproken over de oliecrisis en de autoloze zondag. De boodschap is nu luchtiger: ‘Het is goed voor je portemonnee, goed voor het klimaat én het helpt ons om minder afhankelijk te worden van gas uit Rusland.’   Zie de tips van de overheid op https://www.zetookdeknopom.nl/ 

4. Vintage, Resale of... tweedehands

Het produceren van kleding kost veel energie. Het kopen van tweedehands kleding is daarom goed voor de duurzaamheid én de portemonnee. Textielketen Zeeman is daarom begonnen bij zes filialen (in Nijmegen, Nieuwegein, Amsterdam, Alphen, Den Haag en Maastricht) met het aanbieden van tweedehands kleding. Er zitten echt aardige dingen tussen, zie https://www.zeeman.com/nl/resale

5. Hypotheek oversluiten

Omdat de waarde van huizen gestaag is gestegen (zie je WOZ) heb je misschien een grote overwaarde. In dat geval kun je overwegen een deel van je hypotheek aflossingsvrij te maken, dan zou je lagere maandlasten krijgen. Onderzoek goed of het verantwoord is.

6. Betaal contant

Zelf vind ik contant betalen de makkelijkste manier om overzicht te houden. We worden steeds meer richting digitaal gestuurd, er dreigden zelf’ boetes’ voor contant betalen. De consumentenbond heeft bedongen dat  zo’n opslag niet mag. Er zijn afspraken over gemaakt met onder andere de bankensector, De Nederlandse Bank (DNB) en de overheid ( het Ministerie van Financiën). 

7. 'Te gebruiken tot' en 'Tenminste houdbaar tot’

TGT is een dwingende datum: te gebruiken, dus na die datum niet meer gebruiken. Deze datum zie je op vlees en zuivel. Ezelsbruggetje: denk bij de G aan Goed: na die datum dus niet meer goed. THT staat op rijst, pasta, koek conserven. Na de datum zijn de producten misschien minder lekker, dat kun je rustig proberen. Niet nodig om deze producten na de datum weg te gooien. Ezelsbruggetje: THT = ‘Test Het Toegestaan.

Nog meer besparen?