Een consument die haar boodschappen over de grens doet, betaalt aanzienlijk minder dan in Nederland

Een consument die haar boodschappen over de grens doet, betaalt aanzienlijk minder dan in Nederland. In België zijn de dagelijkse boodschappen gemiddeld twaalf procent goedkoper, in Duitsland gemiddeld vijftien procent en in Frankrijk zelfs twintig procent. Vooral op A-merken is het verschil groot.
Dat blijkt uit een onderzoek van de Consumentenbond naar de prijzen van 130 veel verkochte producten. Daarbij zaten A-merken, budgetmerken, groente en vlees. In België is de goedkoopste supermarkt Colruyt. De duurste is Carrefout Market. In Duitsland zijn de boodschappen het goedkoopst bij GLOBUS, Kaufland, Netto en Penny. De duurste is HIT. In Frankrijk is E.Leclerc de goedkoopste supermarkt, terwijl Monoprix de duurste is.
Grootste besparingen
In België zijn vooral de budgetmerken van basisboodschappen goedkoop.. Zo kost een kilo witte rijst in België 1,26 euro en een pond spaghetti 0,59 euro. In Nederland is dat 1,46 euro en 0,94 euro.
A-merken zijn in Duitsland gemiddeld 25 procent goedkoper en in Frankrijk zelfs 28 procent goedkoper dan hier. Een fles Fanta Orange kost bij ons gemiddeld 2,61 euro. In Duitsland is dat 1,64 euro en in Frankrijk 1,62 euro.
Niet alles is over de grens voordeliger. Sommige producten zijn in Nederland een stuk goedkoper, zoals budgetmerken van ketchup, mayonaise en pindakaas. Ook A-merk koffie (Nescafé, Senseo) en chocola (Milka en Ritter Sport) zijn in Nederland goedkoper dan in Duitsland.
In Nederland zijn er vaak aanbiedingen, van gewone kortingsacties tot bulkaanbiedingen zoals 1+1 gratis, 3 halen 2 betalen en 2e halve prijs. Voor consumenten die vaak aanbiedingen kopen, zijn de prijsverschillen met België, Duitsland en Frankrijk daardoor een stuk minder groot. Nadeel van aanbiedingen is wel dat een consument verleid wordt meer te kopen dan nodig is.