Zo goedkoop zijn de boodschappen in Duitsland

Getty Images

Boodschappen doen in Duitsland was vier jaar geleden een stuk goedkoper dan in Nederland, en is dat nog steeds zo, blijkt uit een prijsvergelijking.

Vier jaar geleden vulden we de bezinetank én een boodschappenkar bij de slijter, drogist en super in eigen land én net over de grens. Bij onze Oosterburen waren we toen al 25 procent voordeliger uit. Hier betaalden we 133,60 euro terwijl we in Duitsland nog geen 100 euro kwijt waren. De sterk gestegen brandstofprijzen en de inflatie, maakt het verschil in absolute bedragen nu nóg groter.

Getty Images

Krimpflatie?

Verder valt op dat producenten niet stil zitten, want veel producten zijn nu nét even anders dan vier jaar geleden. Clean Mint is nu Cool mint, De Torres Sangre de Torro is niet meer te krijgen, dus kiezen voor een flesje wit in de zomer,. De Fa Douchegel met Yoghurt bleek geen blijvertje en is nu vervangen door Divine Moments. Nivea verkoopt nu Factor 30 als standaard in plaats van Factor 20 en de inhoud wordt aangepast. De shampoo van Head&Shoulders zit in een iets grotere fles, terwijl het flesje Dreft in Nederland iets is gekrompen. In Duitsland niet. Ook de zonnebrand is in Duitsland iets groter. Er is dus niet alleen sprake van kleinere verpakkingen voor dezelfde prijs. Soms worden ze ook iets groter... en duurder.

Veel voordeel

Maar zelfs zonder de verschillen in verpakkingen kan een 'rondje Duitsland' mét tanken kan je nu dik 39 euro voordeel opleveren én dan hebben we nog niet eens écht groot ingeslagen, maar een tamelijk willekeurige lijst met boodschappen. De benzine maakt natuurlijk het grootste verschil, maar ook (sterke) drank is in Duitsland vaak voordeliger. En de drogist! Waar de drogisterij-artikelen in Nederland standaard duur zijn, maar vaak in de aanbieding, kiest Duitsland ook nu nog voor vaste lage prijzen. Dat scheelt, maar wie slim in eigen land vergelijkt en shopt valt ook hier veel te besparen.

Auteur 
  • Erik Bogaards