Boodschappen voor 25 cent

Supermarkt Lidl biedt sinds kort in 20 winkels heel goedkoop voedsel. Artikelen die ‘op de datum zijn’ kosten slechts 25 cent. Dat kan een pak yoghurt zijn, maar ook een biefstuk.

Dat schrijft het AD.
Lidl start deze proef in twintig winkels in het Gooi en rond Amersfoort. De ‘Verspil mij niet, ik ben nog goed’ geldt voor groente en fruit, vlees, brood en producten uit het koelschap. Ze krijgen een sticker en belanden in een lichtgroene bak. De prijsvechter wil met dit initiatief voedselverspilling tegen gaan.

Andere supers

Albert Heijn heeft al jaren de bekende 35% sticker voor producten die op scherp staan. Jumbo plakt geen stickers, maar mocht je in deze supermarkt iets tegenkomen dat houdbaar is tot die dag, dan krijg je het gratis mee. Vindt je iets over de datum, dan gaat Jumbo nog verder. Als dank voor de melding krijg je gratis één exemplaar van het betreffende product met een goede datum.
Daar zijn wel uitzonderingen: producten die voor Jumbo één dag verkoopbaar zijn, zoals dagvers brood, vers afgebakken snacks, vers geperst sap uit de sapmachine, de krant, alles dat de versspecialisten en koks in de winkel vers samenstellen, yoghurt uit de yoghurttap en sushi.

Apps

Naast deze initiatieven van supermarkten zijn er verschillende apps zoals NoFoodWasted en ToGoodToGo die helpen bij de zoektocht naar producten die op of tegen de uiterste houdbaarheidsdatum zijn.