De goedkoopste energieleveranciers op een rijtje

Vrouw staat naast zonnepanelen in een weiland
Getty Images

Overstappen naar een andere energieleverancier kan een forse besparing opleveren. Tarieven verschillen namelijk flink van elkaar. De goedkoopste vaste contracten zijn voordeliger dan een variabel tarief bij een van de grote drie leveranciers.

Dat meldt vergelijkingssite Keuze.nl De drie grote energieleveranciers – Vattenfall, Eneco en Essent – hebben de variabele tarieven voor stroom en gas per 1 april verlaagd. Bij een gemiddeld gebruik van 2500 kWh stroom en 1000m3 gas betekent dat een energierekening van respectievelijk 211 euro, 197 euro en 180 euro per maand.

Goedkoopste energieleveranciers
Keuze.nl

Ondanks die tariefsverlaging is een vast contract vaak voordeliger. Bij hetzelfde gemiddelde verbruik bedraagt de energierekening bij Oxxio 1 jaar vast 139 euro per maand. Aan het eind van het jaar is er een loyaliteitsbonus van 400 euro. Twee andere goedkope energieleveranciers zijn Innova 1 jaar vast en Energiedirect 1 jaar vast. Bij beide leveranciers is een gemiddeld huishouden 143 euro per maand kwijt aan energie. Aan het eind van het jaar is er een loyaliteitsbonus van 340 euro (Innova) en 330 euro (Energiedirect)

Het aanbod aan driejarige energiecontracten is kleiner dan het aanbod aan jaarcontracten. De goedkoopste energieleveranciers rekenen voor stroom en gas bij een driejarig contract nageneg evenveel per kWh stroom en m3 gas als bij een jaarcontract. Met een driejarig contract is er wel de zekerheid dat de prijs drie jaar vaststaat.

Auteur