Dit verandert per 1 juli in de portemonnee

Energienota omlaag, AOW iets omhoog, huurprijzen stijgen: ook deze zomer raakt u in de portemonnee.

Energieprijzen omlaag

De energieprijzen voor het verbruik gaan omlaag, maar de heffingen en leveringskosten dalen niet. Dat betekent dat alleen mensen met een variabel contract voordeel hebben van de prijsdaling. Hoe groot dit voordeel is, hangt sterk af van het verbruik en verschilt dus per huishouden.

Eerder volledig minimumloon

Het volledig minimumloon gaat in vanaf 21 jaar. Dat was tot nu toe 23 jaar.  En het minimumloon stijgt met bijna €20 (bruto) per maand.

AOW omhoog

De AOW is gekoppeld aan het minimumloon en stijgt per 1 juli dus ook iets mee. De AOW verschilt per huishouden, de exacte bedragen vindt u hier.

Huurprijzen stijgen

De huur mag één keer per jaar worden verhoogd en in veel gevallen is dat per 1 juli. Dit jaar mag de huur van een sociale huurwoning maximaal 4,1 tot 5,6 procent stijgen. Daarbij wordt gekeken naar het inkomen in 2017. Was het inkomen lager dan €42.436, dan mag de huur met niet meer dan 4,1 procent worden verhoogd. Was het inkomen hoger, heeft geen van je medebewoners de AOW-leeftijd bereikt en bestaat je huishouden uit niet meer dan drie personen? Dan mag de huur 5,6 procent stijgen. Let op: voor huurwoningen in de vrije sector (huurprijs is dan hoger dan €720,42 per maand) geldt geen beperkte huurverhoging.
https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/huurverhoging/vraag-en-antwoord...

Internet, TV en bellen sneller en duurder

Volgens vergelijker PriceWise wordt internetten bij KPN en Ziggo ongeveer 2 euro per maand duurder, maar daarvoor krijg je (in de meeste gevallen) sneller internet. 

Hypotheek oversluiten soms goedkoper

Wie een hypotheek oversluit voor een lagere hypotheekrente, moet daarvoor vaak een ‘boete’ betalen. Die bestaat onder meer uit het verschil tussen de oude en de nieuwe rente en het geld dat de geldverstrekker daardoor misloopt. Rentemiddeling smeert die pijn uit over meerdere jaren en vanaf 1 juli mogen geldverstrekkers daar niet meer op verdienen, maar alleen werkelijke kosten in rekening brengen. Dat zou dus goedkoper moeten worden, maar of dat gaat gebeuren is maar de vraag: hypotheekverstrekkers twijfelen of ze deze rentemiddeling onder deze nieuwe regels wel aan blijven bieden.