Energie duurder: is overstappen nog wel zo slim?

Energie wordt de komende maanden fors duurder, is het dan nog wel zo verstandig om over te stappen?

Tot voor kort was het advies helder: stap ieder jaar over naar een andere energieleverancier en dan ben je voordeliger uit. Dat komt door de lage aanvangstarieven om nieuwe klanten te lokken. In het eerste jaar betaal je minder, daarna betaal je vaak een hoger 'variabel' tarief.

Maar door hogere belastingen dreigt een gemiddelde kostenstijging van drie euro per maand en daar komen de kosten door schaarste nog eens bij. Die zijn lastiger in te schatten, want afhankelijk van een energiemarkt waar vraag en aanbod sterk schommelen. De meeste deskundigen houden rekening met een stijging van tientallen euro's en bij veelgebruikers zelfs honderden euro's per jaar. Sommige deskundigen vrezen zelfs en stijging in de maandbedragen van meer dan 100 euro. De Volkskrant meldt dat de overheid heeft aangekondigd met compensatiemaatregelen te komen, maar  hoe die er precies uit gaan zien is nog niet bekend. Er wordt gedacht aan het verlagen van de belasting op energie of een tegemoetkoming via de loonbelasting om zo de koopkracht op peil te houden.

Dit alles maakt dat overstappen naar een andere energieleverancier in een ander daglicht is komen te staan, zegt ook Jack van der Steen, de initiatiefnemer van de Plus Kostenservice. Een gratis dienst die helpt bij het vergelijken en eenvoudig jaarlijks overstappen naar een andere energieleverancier.

"Het beste advies is nu om goed te kijken wanneer je contract afloopt en dan de vaste én de variabele tarieven goed naast elkaar te zetten. Waar de variabele tarieven in het verleden hoger waren, zitten die tarieven nu soms op de helft van 1 jaar vast. Je kunt dan beter blijven zitten waar je zit met een variabel tarief en later, als de tarieven weer dalen, kiezen voor een ander contract", aldus Van der Steen. Deze variabele tarieven worden niet één, maar twee keer per jaar aangepast.  
"Een belangrijk voordeel van een variabel tarief is in de huidige situatie dat je er snel van af kunt, mochten de energieprijzen weer gaan dalen. Dan kun je dus meteen voor langere tijd een contract afsluiten tegen een lager vast tarief", zegt Van der Steen in een gesprek met de Leeuwarder Courant. De kans bestaat dat er in het voorjaar van 2022 minder spanningen zijn op de energiemarkt door een afnemende vraag in de warmere maanden

Loopt je energiecontract binnenkort af? Kijk en vergelijk dan goed wat de de meest voordelige oplossing is?

Heb je een vast tarief dat nog tot het voorjaar van 2022 doorloopt? Zeg dat dan niet zomaar op, want dan zit je waarschijnlijk goed, tegen een relatief voordelig tarief.

.Je kunt je ook aanmelden voor de Plus Kostenservice en dan houden we je gratis op de hoogte van de laatste ontwikkelingen in de energiemarkt.