Gasaansluiting gratis laten verwijderen

Getty Images

Huishoudens hoeven vanaf 1 februari 2024 niet meer te betalen voor het verwijderen van een niet-gebruikte gasaansluiting. Huishoudens die van het gas afgaan geven aan hun gasleverancier door wanneer zij hun contract willen beëindigen. Zij geven dit ook door aan de netbeheerder die zorgt dat de aansluiting gratis wordt verwijderd.

Dit meldt de Autoriteit Consument en Markt (ACM), die de regels voor het verwijden heeft aangepast. Deze aanpassing was nodig omdat het College voor Beroep van het Bedrijfsleven (Cbp) de uitspraak heeft gedaan dat consumenten moeten betalen voor het verwijderen van een niet-gebruikte gasaansluiting als zij hierom zelf hebben gevraagd. De regels zijn anders bij het verwijderen van een aansluiting die langer dan een jaar niet wordt gebruikt. Dat is nu al gratis. De ACM vindt dat verwarrend en bovendien kan het gevaar opleveren als bij graafwerkzaamheden niet precies bekend is wat de status van een gasaansluiting is. Daarom wordt het verwijderen in alle gevallen gratis.

Afsluiten

Huishoudens die van het gas afgaan kunnen met de nieuwe regels hun gasleverancier melden dat zij hun contract willen beëindigen. Hiervoor gelden dezelfde regels als bij een overstap naar een andere leverancier. Er is dus een opzegtermijn van dertig dagen en bij het opzeggen van een vast contract kan er een opzegboete zijn. Vervolgens kunnen zij via mijnaansluiting.nl aan de netbeheerder doorgeven dat zij de gasaansluiting niet meer gebruiken. De netbeheerder plant vervolgens een datum om de gasaansluiting gratis te verwijderen.

Een consument kan ook zelf de datum van verwijdering bepalen, bijvoorbeeld vanwege een verbouwing. In dat geval zal de netbeheerder wel kosten in rekening brengen. De ACM adviseert daarom om de gasaansluiting te laten verwijderen volgens de planning van de netbeheerder.

Auteur