Heerlijk zacht winterweer drukt de gasprijs

Gasprijzen
Getty Images

De Europese gasprijs is gedaald tot onder de €64 per megawattuur door het aanhoudende milde winterweer in grote delen van Europa. Een dag eerder dook de gasprijs al ruim onder de €70 en werd het laagste niveau sinds oktober 2021 bereikt.

Heerlijk winterweer

Sinds begin december is de gasprijs met meer dan 50% gezakt. Volgens de weersverwachtingen maakt Europa zich op voor de warmste wintermaand januari ooit gemeten, waardoor de energiecrisis verder afneemt. Een fijn toeval, nu door de illegale Russische invasie van Oekraine de gasprijs lange tijd onder druk stond.

Door het warmere weer hoeft er minder te worden gestookt, wat ervoor zorgt dat de gasvoorraden van Europa vol blijven. Volgens Gas Infrastructure Europe zitten de gasopslagen in Duitsland, de grootste economie van Europa, voor 90% vol. Dat was de afgelopen jaren rond deze tijd meestal maar een procent of 70%.

Niet te vroeg juichen

Het aanbod van gas zou later echter dit jaar weer krapper kunnen worden, aangezien de voorraden van vloeibaar gemaakt aardgas (lng) beperkt zullen zijn en er op korte termijn geen nieuwe grote lng-exportprojecten van start gaan. De concurrentie om gasleveringen met Azië zou ook kunnen toenemen.

Auteur