Helft liet verwarming uit

Verwarming uitlaten
Getty Images

Zodra de temperaturen buiten richtig de twintig graden kruipen, is dat voor veel Nederlanders doorgaans het startsein om de verwarming uit te zetten. Dit jaar is het anders: 45 procent heeft de verwarming al eerder veel lager gezet om te besparen op de fors gestegen energiekosten.

Dat blijkt uit onderzoek van vergelijkingssite Pricewise. Een huishouden gebruikt 's winters gemiddeld driekwart van het jaarverbruik. Dit is te beperken door de verwarming lager te zetten, iets wat bijna de helft van de huishoudens heeft gedaan. Vanwege de extreem hoge energierekeningen hebben mensen resoluut de verwarmingsknop dichtgedraaid en een warme trui aangetrokken. Vooral jongeren deden dat.

Om niet te hoeven stoken gingen mensen ook meer op kantoor werken (zes procent), vaker naar de sportschool of zelfs overwinteren in Spanje of een ander warm land (vier procent).

Kleine besparingen

Naast het uitzetten van de verwarming heeft bijna de helft van de Nederlanders ook kleine maatregelen genomen om energie te besparen, zoals het plaatsen van ledverlichting, radiatorfolie en  een slimme thermostaat. Ook heeft bijna een op de vijf Nederlanders grote besparingsmaatregelen getroffen, zoals een zonneboiler, warmtepomp of zonnepanelen. Koud douchen leek aanvankelijk populair, maar slechts een op de tien heeft het echt gedaan.

Bron: Pricewise

Auteur