Najaars bespaartips van Marieke

Marieke Henselmans
Eigen beeld

Ook in de koude maand november kan je slim besparen, let bijvoorbeeld eens extra op de zorgkosten.

1 Een nieuwe bril?

Zelf vind ik het behoorlijk irritant, die eindejaars-reclames voor brillen en hoortoestellen, die volgens de aanbieders ongeveer gratis zouden zijn, omdat de winkel je eigen bijdrage betaalt, of iets dergelijks. Waarom zou je nieuw kopen als ze nog voldoen? Spullen goed onderhouden en er langer mee doen is altijd voordeliger (en socialer) dan weer naar de winkel hollen.

2 De zorgverzekering

Je kunt natuurlijk ieder jaar overstappen naar een andere zorgverzekeraar en uit verschillende onderzoeken blijkt dat dat loont. Niet alleen vanwege de lagere premie, maar vooral omdat de pakketten voor de aanvullende verzekering ieder jaar een beetje veranderen. Om ervoor te zorgen dat het pakket nog bij je past, moet je die dus ieder jaar tegen het licht houden en vergelijken. Geen zin in?  Je kunt ook besparen door een hogere eigen risico te kiezen (als je relatief gezond bent), door een heel jaar vooruit te betalen en door goed op te letten van welke zorgverleners je gebruik maakt gedurende het jaar.

3 Hulde aan de huisarts

Er hoeft geen eigen bijdrage betaald te worden voor de huisartsenzorg. Stel: je bent gevallen en er is een wond(je) dat waarschijnlijk gehecht of geplakt moet worden: bel dan de huisarts. Hij/zij kan hechten en beoordelen of een foto nodig is. Huisartsen zijn overbelast, zoals bijna alle zorgmedewerkers. Maar een bezoek uitstellen, om niet ‘lastig’ te zijn, daarmee doe je niemand een plezier. Je kunt de huisarts wel helpen door je goed voor te bereiden, je vragen kort en duidelijk te stellen.

4  Het regent en het is november

In september was het nog zo’n fijne herfst, een mooie nazomer, natuurlijk wel met zorgen om corona. Mocht je na alle hoosbuien en de tweede golf in een dip raken: je bent niet de eerste of de enige. De dichter J. C. Bloem, geboren in 1878 schreef er al over:
Het regent en het is november:
Weer keert het najaar en belaagt
Het hart, dat droef, maar steeds gewender,
Zijn heimelijke pijnen draagt
.

5 Somber en bang? Of zomaar een praatje?

De huisarts heeft als het goed is een praktijkondersteuner GGZ, die er speciaal is voor psychische problemen. De kosten van deze gesprekken vallen geheel onder de huisartsenzorg en worden dus volledig vergoed door de zorgverzekeraar. Er is geen eigen bijdrage nodig en het consult gaat ook niet ten koste van het eigen risico. Ook kun je de luisterlijn ( 0900 0767) bellen, dag en nacht, normaal telefoontarief. Of kijk hier voor andere hulplijnen. Er is ook een Ouderenlijn, maar die kost 25 cent per minuut.

6 Extra corona-kosten?

Veel controles bij de tandarts zijn uitgesteld toen tandartspraktijken dicht waren tijdens de eerste golf. Nu moeten we echt weer op controle. De tandarts heeft een nieuw protocol, je moet ter plaatse handen wassen en bij sommige praktijken spoelen met verdunde waterstofperoxide. Mondhygiënisten, tandartsen en orthodontisten mochten hier tijdelijk € 4,26 voor rekenen. Maar let op, dat mocht alleen tussen 1 augustus en 1 november dit jaar. Dus deze maand niet meer.

7: Wegwerp-mondkapjes kan je niet maken, duurzame wel

De goedkoopste mondkapjes zijn op dit moment wegwerpkapjes, 50 stuks voor € 5, dus 10 cent per stuk. Je ziet die krengen overal op straat liggen, dat hele ‘wegwerpen’ kunnen we dat nog maken? De herbruikbare kapjes zijn duurzamer en op termijn goedkoper. Het leukst is het om weer eens achter de naaimachine te kruipen.
je kunt ze passend bij je kleding maken. Misschien voor de hele familie, voor ieder een toepasselijke.

8: Niet prijzige preventie

Bewaar 1,5 meter afstand, (blijf vriendelijk, niet alleen de ander vergeet het wel eens), was handen als je van buiten komt en voor het koken. Volgens het RIVM verwijder je ziekteverwekkers het beste met water en zeep. Dure handalcohol of -gel werkt minder goed bij vieze handen. Gebruik desinfecterende handgel alleen wanneer er voor een langere tijd geen plek is om je handen met water en zeep te wassen. Als je het te vaak gebruikt, kunnen de ziekteverwekkers ongevoelig worden. Ga alleen naar de supermarkt, op doordeweekse dagen, tussen 10 en 11 uur is het rustig.

Bespaar-cadeau! Het nieuwe boek ‘Crisis Wat te doen?’ en de vrolijke Crisiskalender 2021. Nu met korting. Zie de aanbieding.  Met actiecode Plus, geen verzendkosten