Nieuw: automatisch overstappen naar andere energieleverancier

Overstappen naar een goedkopere energieleverancier kan elk jaar honderden euro’s voordeel opleveren. Maar vier van de vijf huishoudens blijft zitten waar ie zit. Daar is nu een oplossing voor: automatisch overstappen.

Dat meldt de Volkskrant

Vorig jaar stapten 1,6 miljoen van de 7 miljoen huishoudens over naar een andere energieleverancier. Dat betekent dat 5,4 miljoen huishoudens niet ’switchen’. Zonde, want wie wel overstapt kan per jaar een paar honderd euro op de energiekosten besparen. Wie blijft zitten, riskeert een ‘vasteklantenboete’.

Veel mensen stappen niet over omdat ze in het verleden al hebben gekozen voor ‘de goedkoopste’ aanbieder. Maar zo werkt de energiemarkt niet. Uit verschillende onderzoeken van vergelijkers en de Consumentenbond blijkt dat jaarlijks overstappen het meeste loont. Dat komt doordat de lage aanbiedingstarieven alleen in het eerste jaar gelden, vaak als lokkertje. In de jaren daarna snoepen de aanbieders deze kortingen weer terug met hogere tarieven. Slimme consumenten stappen daarom ieder jaar van voordeeltarief naar voordeeltarief en besparen zo veel geld.

Maar dat jaarlijkse klusje is voor veel consumenten te veel gedoe. Daar komt nu verandering in dankzij bedrijven die automatisch overstappen aanbieden. Sinds kort zijn twee aanbieders actief: Weswitch met enkele honderden klanten en Kostenservice met meer dan tienduizend klanten. Kostenservice werkt nauw samen met de Consumentenbond en verzorgt ook de Plus Kostenservice.

Deze diensten nemen bijna alle rompslomp van een overstap uit handen. Je meldt je één keer aan, geeft daarmee een machtiging af en daarna gaan deze partijen ieder jaar op zoek naar een betere aanbieding. Vervolgens krijg je elk jaar automatisch een bericht met een voordelig aanbod. Wil je niet overstappen, dan heb je gewoon twee weken de tijd om het te annuleren. Wil je dat wel, dan hoef je niets te doen en wordt de overstap geheel voor je geregeld. Voor consumenten is deze dienst gratis. Weswitch en Kostenservice ontvangen voor iedere klant een vergoeding van het energiebedrijf met de gunstige aanbieding.

Voor wie nooit, of niet ieder jaar overstapt, en dat simpelweg ingewikkeld of teveel moeite vindt, is de nieuwe service een uitkomst. Zo kan je, zonder moeite, toch via deze nieuwe service op een eenvoudige manier minder voor jouw energie blijven betalen.
In het Verenigd Koninkrijk bestaat automatisch overstappen al langer. De grootste is GoCompare en heeft daar inmiddels 250.000 klanten.

Meer weten over automatisch overstappen en de Plus Kostenservice? Dat kan hier