Slimme bespaartips voor november

Marieke Henselmans
Marieke Henselmans

Deze maand kan je weer flink besparen met het rode potloodje, de boodschappenkar en nog veel meer.


Er zijn twee plaatsen waar je echt invloed hebt

De eerste is het stemhokje. Stemmen kost niks en is het minste dat je kunt doen. Hier vind je een handig overzicht van alle stemwijzers voor 2023

De tweede plaats waar jij het verschil maakt is…

De supermarkt! Koop je dure merken of huismerken, pakjes voorgekookte krieltjes (10 x duurder dan aardappels in de aanbieding), gesneden groente (minder vers en 5 x duurder) of groente in de aanbieding? Of producten uit ‘verspil-mij-niet-bakjes’? Een nog groter verschil maak je doordat wat níet koopt. Frisdrank, snoep, snacks? Duur, ongezond  en niet nodig.

Dure maanden?

Met Sint Maarten op 11 november en de intocht van de goede Sint op 18 november gaat het dure seizoen van start. Elk jaar nemen we ons voor wat rustiger aan te doen en elk jaar geven we meer uit dan we van plan waren. Maak een feestbegroting. Zet inkomsten en uitgaven op een rij. Hoeveel wil je besteden aan Sint Maarten, Sint, Kerst en de Jaarwisseling? Moet je spaargeld aanspreken? Pas het plan aan, aan de mogelijkheden.

Wat geef je ze (mee)?

Denk na over wat je (klein) kinderen wilt geven. Zou je kinderen een plezier doen met een hulp-strippenkaart? Vijf x een uurtje hulp (oppassen, opruimen, tuin winterklaar maken) naar hun keuze? Ze zijn zo druk en komen er niet aan toe. Kleinkinderen iets leren, een knoop aanzetten, een band plakken, iets bakken of koken? Of een gedicht maken?

Hoor wie klopt daar geld uit mijn zak

Sinte-Sinte Maarten, de koeien hebben staarten… Op 11 november gaan in een deel van het land de kinderen langs de deuren en zingen een liedje voor een snoepje. Althans, zo ging het vroeger. Tegenwoordig krijgen ze vaak een heel zakje per kind. Koop een grote zak pepernoten bij de voordeelsuper en maak bundeltjes van servetjes met een leuk strikje omheen. 

Gratis goed humeur

Voor een goede stemming is daglicht belangrijk. Nu de dagen steeds korter worden is het slim stil te staan bij de vraag, of je er wel genoeg van krijgt. We zouden minstens een half uur per dag buiten moeten doorbrengen. Dus maak een ommetje, gezond en gratis. Of doe je boodschappen lopend, met zo’n trekwagentje

Gratis tips op Instagram

Maak een accountje aan op Instagram of vraag hulp aan digitaal handige (klein)kinderen. Je hoeft zelf niks te delen en kan het op privé zetten. Je kunt je allerlei leuke en besparende accounts bezoeken, en misschien ook je (klein)kinderen. Kijk op bijvoorbeeld Plusmagazinenl, Voedingsweetjes, Genoegmagazine, GierigeGerda of Onebrokegirl. Die laatste delen elke week de beste aanbiedingen. 

Winterbanden? 

‘Als je de auto niet gebruikt bij winterse gladheid en er niet mee naar wintersport gaat, zijn winterbanden niet nodig. Voor mensen die iedere dag rijden adviseren we banden met winterse eigenschappen voor de winter. Dat kunnen winterbanden of all seasonbanden zijn”,  zegt ANWB expert Neeteson. Dat scheelt gedoe en kosten met opslag en omzetten, zeg ik er dan bij.


Nog meer besparen met Marieke? Zie mariekehenselmans.nl/bespaarboeken/