Wat staat er op de energienota?

Getty Images

Nu de energieprijzen explosief stijgen, is het nog belangrijker om de stook- en stroomkosten goed in de gaten te houden. Maar wat staat er eigenlijk op de energienota?

Energieleveranciers mogen zelf bepalen hoe de energierekening eruit ziet, dus er kunnen verschillen zijn, maar de volgende posten zijn nu het belangrijkst:

Leveringskosten

Dit is nu de belangrijkste kostenpost die door de sterk gestegen prijzen de meeste aandacht verdient. Meestal bestaan de leveringkosten uit verbruikskosten en leveringskosten.
De verbruikskosten zijn gebaseerd op het daadwerkelijke verbruik: hoe meer je stookt, des te meer je betaalt. Daarom worden dit ook wel variabele kosten genoemd. Gas betaal je per kubieke meter (m3) en stroom per kilowattuur (kWh). De energiebedrijven mogen zelf de tarieven bepalen.
Daarnaast betaal je leveringskosten en dat wordt ook wel vastrecht genoemd. Daarbij maakt het niet uit hoeveel je gebruikt: dit bedrag staat vast. Ook dit tarief mogen leveranciers zelf bepalen. Sommige energiebedrijven kiezen voor een hoge leveringkosten en lage verbruikskosten of andersom.

Belastingen

Er zitten verschillende heffingen op energie, zoals de energiebelasting of energieheffing, die gekoppeld is aan het verbruik. Er is een heffing voor de opslage van duurzame energie (ODE) en over het geheel wordt ook nog eens 21 procent BTW gerekend.

Netbeheerkosten

Dit zijn vaste kosten die je betaalt aan de netbeheerders, bijvoorbeeld voor de aansluiting, het transport en de meter. Er zijn per regio verschillende beheerders, zoals Stedin of Liander. Deze kosten zijn 'vast' en worden niet direct beïvloed door gestegen energieprijzen.

Daarnaast staat er nog veel meer op de energienota, afhankelijk van uw situatie, zoals het terugleveren van energie, stadswarmte et cetera. De Consumentenbond, zette het allemaal overzichtelijk op een rij.


Op welke onderdelen van de energierekening moet ik nu extra letten?

Het belangrijkste onderdeel zijn op dit moment de kosten voor gas en de tarieven daarvoor lopen sterk uiteen. Het gaan dan dus om de verbruikskosten. Mensen met een vast tarief, dat meestal voor een jaar vast ligt, betalen nu tussen de 65 en 78 cent per m3.
Mensen met een variabel tarief betalen minder: tussen de 30 en 40 cent per m3 gas. Juist deze groep moet goed opletten! Twee keer per jaar wordt het variabele tarief aangepast: per 1 januari en per 1 juli. Dat variabele tarief stijgt naar verwachting naar 70 cent per m3. Dat lijkt een verdubbeling van de kosten, maar omdat slechts een deel van de energienota 'variabel'is en de rest 'vast', is dat niet het geval. Maar het Nationaal Instituut Budgetvoorlichting becijferde wel dat het stroom en stoken volgend jaar tientallen euro's duurder wordt.

Controleer daarom of je een vast of variabel tarief hebt afgesproken met de energieleverancier. Als het goed is staat dat op de nota of in het contract dat u heeft afgesloten of vraag het na bij uw energieleverancier. Heeft u een...

  • Vast tarief en loopt het contract nog (lang) niet af? Dan zit u waarschijnlijk goed en kunt hoeft u pas te gaan vergelijken als het contract afloopt?
  • Vast tarief en loopt het contract binnenkort af? Als u niets doet, gaat u meestal over op een variabel tarief en zal in de meeste gevallen leiden tot een hoger maandbedrag. Vergelijken kan lonen en soms is daarbij een variabel tarief voor de komende winter gunstiger dan een vast tarief. Let daarbij goed op het aanbod van de energieleverancier op basis van uw eigen verbruik om een goed inzicht te krijgen.
  • Variabel tarief? Dan krijgt u waarschijnlijk per 1 januari een fikse verhoging. Wellicht kunt u overstappen en ook dan geldt: Vergelijken kan lonen en soms is daarbij een variabel tarief voor de komende winter gunstiger dan een vast tarief. Let daarbij goed op het aanbod van de energieleverancier op basis van uw eigen verbruik om een goed inzicht te krijgen.

 

Auteur